Makovník
Suroviny
- 50 g Máslo čerstvé
- 300 g Mouka polohrubá
- 2 g Droždí
- 150 g Mák mletý
- 110 g Cukr moučkový
- 150 ml Mléko polotučné
- 100 ml Mléko polotučné
- 1 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 ks Vejce slepičí
- 1 špetka Sůl
- 3 polévková lžíce Cukr moučkový
- 2 polévková lžíce Olej rostlinný
- Nutriční hodnoty
 v jedné porci
- Kalorie 794 kcal
- Sacharidy 105 g
- Tuky 35 g
- Sodík 111 mg
- Bílkoviny 21 g
- Uhlovodany 102 g
- Cholesterol 175.1 mg
- Draslík 390.5 mg
- Vláknina 20580 mg
- Vitamín A 20580 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0 mg
- Vitamín E 1.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 18.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
- 
                                1Plech vyložíme pečicím papírem, troubu zahřejeme na 150 °C. 
- 
                                2Mléko zahřejeme, aby bylo vlažné, máslo rozehřejeme. 
- 
                                3V misce smícháme rozdrobené droždí s trochou cukru, mouky a mléka a necháme vzejít. 
- 
                                4Do mísy vsypeme mouku, cukr, sůl, přidáme vzešlý kvásek, rozšlehané vejce, rozpuštěné vlažné máslo a tolik mléka, abychom vypracovali hladké těsto, které se nelepí. 
- 
                                5Těsto necháme pod utěrkou asi 30 minut kynout na teple. 
- 
                                6V mezičase připravíme náplň. Dobře promícháme mletý mák s cukrem a mlékem. 
- 
                                7Vykynuté těsto rozválíme, potřeme olejem, potřeme náplní a zarolujeme. Roládu dáme na plech, potřeme rozšlehaným žloutkem a pečeme v předehřáté troubě asi 25 – 30 minut. 
- 
                                8Vychladlé krájíme a podáváme. 
 
             
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                         
                        