Švédský cheesecake s kardamomem
Suroviny
- 60 g Máslo čerstvé
- 465 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 80 g Cukr krupice
- 7 g Droždí
- 200 g Marcipánová hmota surová
- 250 g Mascarpone
- 200 ml Mléko plnotučné
- 250 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 3 ks Vejce slepičí
- 20 ks Kardamom
- 1 ks Vanilkový lusk
- 1 polévková lžíce Cukr moučkový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 654 kcal
- Sacharidy 96 g
- Tuky 27 g
- Sodík 91 mg
- Bílkoviny 17 g
- Uhlovodany 66 g
- Cholesterol 117.2 mg
- Draslík 780.8 mg
- Vláknina 39809.6 mg
- Vitamín A 39809.6 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 14 mg
- Vitamín E 0.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 119.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Dvacet kardamomových tobolek nahrubo roztlučeme v hmoždíři a odstraníme z nich zelené slupky. Rozdrtíme černá semena na jemný prášek. Teplé mléko, droždí a 30 gramů krupicového cukru promícháme v konvičce na mléko a necháme na teplém místě přibližně deset minut, dokud se na povrchu nevytvoří hustá pěna.
-
2
Do mísy kuchyňského robotu prosejeme 460 gramů hladké mouky, přidáme sůl, dvě rozšlehaná vejce, 60 gramů másla, kardamon a promícháme. Přidáme kvásek a hnětacím hákem nízkou rychlostí 2 minuty těsto zpracováváme. Potom rychlost zvýšíme a hněteme dalších asi 8 minut. Těsto musí být vláčné a měkké. Pokud těsto hněteme ručně, bude nám to trvat asi 10 - 15 minut.
-
3
Do velké mísy dáme mascarpone, jedno vejce a 50 gramů krupicového cukru. Dohladka prošleháme. Rozpůlíme vanilkový lusk a semena do krému vmícháme.
-
4
Natlačíme rukama těsto do pekáče o rozměrech 34 x 24 cm ( pekáč napřed vytřeme tukem a vyložíme pečicím papírem )a upravíme na něj náplň. Na okrajích necháme volné místo. Naplněnou formu postavíme na teplé místo a necháme těsto kynout přibližně hodinu, objem by se měl zdvojnásobit.
-
5
Předehřejeme troubu na 180 °C.
-
6
Vložíme formu do předehřáté trouby a pečeme dozlatova asi 20 - 30 minut. Necháme vychladnout a pak dezert ostrým, zoubkovaným nožem nakrájíme na 12 čtverců.
-
7
Do cukrářského zdobicího sáčku s velkou trubičkou dáme šlehačku a na každém dílu dezertu vytvoříme růžičku. Ostrým nožem, nebo škrabkou na zeleninu nakrájíme tenké nudličky marcipánu a na šlehačku je nalámeme. Marcipán se lépe krájí, když ho předtím asi na 10 minut uložíme do mrazničky. Čtverce pak poprášíme moučkovým cukrem a můžeme podávat.