Bramborový koláč se špenátem a krůtí šunkou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 80 minut
Počet porcí: 8

Suroviny

  • 400 g Brambory
  • 200 g Sýr balkánský
  • 200 g Špenát listový čerstvý
  • 150 g Zakysaná smetana
  • 350 g Šunka krůtí
  • 150 g Řecký jogurt
  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Sůl mořská
  • 1 ks Cibule
  • 2 ks Vejce slepičí
  • 1 ks Rajčata sušená sterilovaná
  • 2 špetka Pepř černý mletý
  • 2 stroužek Česnek
  • 1 l Voda pitná
  • 1 polévková lžíce Olej slunečnicový
  • 0.5 polévková lžíce Olej slunečnicový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 343 kcal
  • Sacharidy 24 g
  • Tuky 21 g
  • Sodík 1105 mg
  • Bílkoviny 17 g
  • Uhlovodany 24 g
  • Cholesterol 411.1 mg
  • Draslík 1124.2 mg
  • Vláknina 8497.3 mg
  • Vitamín A 8497.3 mg
  • Vitamín B6 0.5 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 55 mg
  • Vitamín E 1.6 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 4.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Troubu si předehřejeme na 190°C. Dortovou formu vytřeme olejem.

  • 2

    V hrnci přivedeme k varu osolenou vodu, jakmile se začne vařit, vložíme do ní omyté čerstvé špenátové listy. Vaříme je jen 30 sekund, poté vytáhneme sítem a necháme dobře okapat, pak listy pokrájíme na nudličky. Očištěnou cibuli a stroužky pokrájíme nadrobno. Ve větší pánvi na rozehřátém oleji zpěníme cibuli s česnekem, přidáme špenát, ochutíme ho solí, pepřem a pod poklicí krátce podusíme. Pánev odstavíme z plotny, po chvíli ke špenátu přimícháme rozšlehaná vejce, zakysanou smetanu, jogurt, čerstvý sýr, na nudličky pokrájené sušené rajče a na kostičky pokrájenou krůtí šunku a vše promícháme.

  • 3

    Oloupané větší brambory omyjeme a nakrájíme na plátky silné asi 3-4mm, které v míse promícháme se solí a kmínem, poté bramborami vyložíme dno i boky formy.

  • 4

    Špenátovou směs vyklopíme do formy a vložíme ji do středu předehřáté formy. Koláč pečeme dozlatova přibližně 45-55 minut, okraje koláče by měly být až zlatohnědé s křupavou kůrkou.

Komentáře k receptu