Kandovaná pomerančová kůra

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 160 minut
Počet porcí: 5

Suroviny

  • 785 g Cukr krupice
  • 80 g Kukuřičný sirup
  • 4 ks Pomeranče
  • 1.5 l Voda pitná
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 683 kcal
  • Sacharidy 176 g
  • Tuky 0 g
  • Sodík 14 mg
  • Bílkoviny 2 g
  • Uhlovodany 176 g
  • Cholesterol 0 mg
  • Draslík 292.7 mg
  • Vláknina 7680 mg
  • Vitamín A 7680 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 85.1 mg
  • Vitamín E 0.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 0.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Oloupeme čtyři velké pomeranče tak, že kůru nařízneme na čtvrtky až k dužině a opatrně je sloupneme, aby se nezlámaly a pak je nakrájíme na proužky široké 6 - 13 mm. Je-li kůra příliš silná, odstraníme část bílé vrstvy. Není to zcela nutné, ale po odstranění bílé vrstvy bude výsledná kandovaná kůra sladší. Výška hranolku kůry by měla být asi 6 mm.

  • 2

    Vložíme kůru do rendlíku a přelijeme ji studenou vodou. Přivedeme k varu a vodu slijeme. Kůru znovu přelijeme studenou vodou, znovu přivedeme k varu a slijeme, celý postup opakujeme ještě potřetí. Tímto procesem odstraníme z kůry velkou část hořkosti.

  • 3

    Do velkého hrnce vlijeme 940 ml vody, kukuřičný sirup, přidáme cukr a na středním ohni mícháme až do rozpuštění sirupu. Navlhčíme štětec a setřeme sirup ze stěny hrnce, tím zabráníme tvorbě krystalů. Přivedeme roztok k varu, ztlumíme plamen na mírný a do sirupu vsypeme pomerančovou kůru. Udržujeme teplotu těsně pod bodem varu asi 60 minut, dokud kůra nezprůhlední. Roztok nesmí vařit, aby nebyla kůra tuhá, několikrát ji promícháme, aby se vařila rovnoměrně.

  • 4

    Když jsou proužky kůry průhledné a měkké, odstavíme hrnec a necháme obsah při pokojové teplotě zcela vychladnout. Tímto způsobem jsme získali 280 gramů kandované pomerančové kůry.

  • 5

    Kandovanou kůru můžeme uchovávat v sirupu v uzavřené nádobě v chladničce, což je nejlepší způsob, pokud chceme mít kůru měkkou a vlhkou a přidávat ji do dalších pokrmů. Chceme-li pomerančovou kůru podávat jako bonbon, necháme ji oschnout na mřížce asi 30 minut, obalíme ji v krystalovém cukru, vrátíme ji na mřížku a necháme přes noc schnout při pokojové teplotě, aby byla na povrchu křupavá a uvnitř byla měkká. Pak ji můžeme namočit do čokolády. V uzavřené vzduchotěsné nádobě vydrží při pokojové teplotě až dva týdny.

Komentáře k receptu