Benedikt vejce s holandskou omáčkou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 20 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 100 ml Máslo přepuštěné
  • 3 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 3 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 4 ks Vejce slepičí
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 4 plátek Šunka dušená
  • 4 plátek Chléb toastový
  • 2 l Voda pitná
  • 1 polévková lžíce Víno bílé
  • 1 polévková lžíce Ocet kvasný lihový
  • 2 polévková lžíce Citronová šťáva
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 355 kcal
  • Sacharidy 25 g
  • Tuky 20 g
  • Sodík 425 mg
  • Bílkoviny 20 g
  • Uhlovodany 25 g
  • Cholesterol 801.1 mg
  • Draslík 222.1 mg
  • Vláknina 3825.8 mg
  • Vitamín A 3825.8 mg
  • Vitamín B6 0.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 1.6 mg
  • Vitamín E 1.8 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 3.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Nejdříve připravíme holandskou omáčku. Nad párou ve vhodné nádobě ušleháme žloutky s vínem. Vznikne nadýchaná pěna. Potom do směsi zvolna zašleháváme přepuštěné máslo, až získáme omáčku podobnou řidší majonéze. Ochutíme citronovou šťávou, solí a mletým pepřem. Na ztracená vejce přivedeme k varu asi dva litry vody (můžeme do ní přidat trochu octa, napomáhá sražení) a uprostřed uděláme vír. Na mělký talířek rozklepneme vejce a necháme je sklouznout do vroucí vody (ne přímo doprostřed, ale spíš kousek od středu víru, aby se bílek nad žloutkem zavřel). Voda by měla jen lehce probublávat. Vejce vaříme dvě tři minutky, aby vnitřek zůstal tekutý. Jakmile je hotové, vyjmeme je děrovanou naběračkou. Stejným způsobem připravíme další vejce.

  • 2

    Plátky toastového chleba krátce nasucho opečeme, na každý naneseme plátek šunky, ztracené vejce a vše přelijeme holandskou omáčkou.

Komentáře k receptu