Sépie v rajčatové omáčce s hráškem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 70 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 250 g Hrášek mražený
  • 400 g Rajčata loupaná (konzervovaná)
  • 500 g Sépie
  • 100 ml Víno bílé
  • 200 ml Poctivý zeleninový bujón
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 2 kávová lžička Cukr krupice
  • 0.5 kávová lžička Sůl mořská
  • 1 ks Cibule
  • 2 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
  • 1 polévková lžíce Citrónová šťáva
  • 3 polévková lžíce Petržel hladkolistá
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 241 kcal
  • Sacharidy 20 g
  • Tuky 5 g
  • Sodík 924 mg
  • Bílkoviny 25 g
  • Uhlovodany 20 g
  • Cholesterol 140 mg
  • Draslík 782.1 mg
  • Vláknina 8541.3 mg
  • Vitamín A 8541.3 mg
  • Vitamín B6 0.4 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 29 mg
  • Vitamín E 0.7 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 9.6 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Mladou malou sépii dobře omyjeme. Odstraníme váček s černou tekutinou, pak ji vykucháme, stáhneme kůži, odřízneme všechny přísavky a znovu sépii dobře omyjeme pod tekoucí vodou. Osušíme ji a nakrájíme na kroužky.

  • 2

    V hluboké litinové pánvi si zpěníme na olivovém oleji nadrobno pokrájenou cibuli. Přidáme k ní pokrájenou sépii a za občasného promíchání ji krátce osmažíme. Pak přilijeme bílé víno, snížíme teplotu a pomalu ji vaříme asi 5-7 minut. Jakmile se alkohol vyvařil, přisypeme promytý mražený hrášek, konzervovaná loupaná rajčata, směs ochutíme solí, pepřem, cukrem, přilijeme horký zeleninový bujón a pomalu vaříme 25-30 minut. Během vaření přidáme nadrobno pokrájené lístky libečku a občas vše promícháme.

  • 3

    Omyjeme si petrželovou nať, drobně ji pokrájíme a odložíme do misky. Když je sépie měkká, omáčku dochutíme solí a podle chuti přimícháme citrónovou šťávou.

  • 4

    Porce na talířích posypeme pokrájenou petrželkou a servírujeme. Dobrou chuť.

Komentáře k receptu