Sépie ve vlastním inkoustu

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 120 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 180 g Rajčata
  • 450 g Sépie
  • 220 g Polenta
  • 150 ml Víno červené
  • 150 ml Vývar rybí
  • 1 kávová lžička Paprika mletá sladká
  • 1 ks Cibule
  • 4 hrst Petržel - nať
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 2 stroužek Česnek
  • 4 polévková lžíce Olej olivový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 401 kcal
  • Sacharidy 48 g
  • Tuky 9 g
  • Sodík 1329 mg
  • Bílkoviny 25 g
  • Uhlovodany 48 g
  • Cholesterol 126 mg
  • Draslík 800.9 mg
  • Vláknina 9695.8 mg
  • Vitamín A 9695.8 mg
  • Vitamín B6 0.5 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 25.6 mg
  • Vitamín E 0.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 10.3 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Podle návodu na obalu připravíme instantní polentu, do ní vmícháme nakrájenou petrželku, sůl a pepř.

  • 2

    Z těl sépií vytáhneme chapadla a hlavu, chapadla odřízneme, z hlavy vyjmeme váček s barvivem a uschováme ho. Hlavu i vnitřnosti vyhodíme, tělo rozkrojíme podélně na tmavě zbarveném hřbetu, odstraníme sépiovou kost, stáhneme kůži, maso opláchneme, osušíme pomocí papírových utěrek a nakrájíme na kousky, chapadla necháme celá. Nařízneme váček s barvivem (inkoustem), barvivo zředíme trochou vody a odložíme.

  • 3

    Cibuli opékáme 8 - 10 minut v hrnci s rozehřátým olejem, potom přidáme česnek a ještě půl minuty zahříváme. Vmícháme sépie, 5 minut opékáme do zlatova. Přisypeme mletou papriku, půl minuty mícháme, přidáme rajčata, následně pokrm dusíme 2 - 3 minuty, aby rajčata změkla a začala se rozpadat.

  • 4

    Potom přilijeme rybí vývar, červené víno a zředěnou černou sépiovou tekutinu, důkladně zamícháme, bez pokličky vaříme 25 minut od doby varu. Maso by mělo být křehké a omáčka zhoustne, podle chuti osolíme, opepříme. Na talíře rozdělíme polentu, navrch upravíme sépie s omáčkou a ozdobené snítkou petrželky. Ihned podáváme.

Komentáře k receptu