Špaldoto
Suroviny
- 150 g Mrkev kořen
 - 100 g Žampiony čerstvé
 - 300 g Kroupy špaldové
 - 0.5 kávová lžička Sůl
 - 0.25 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 2 kávová lžička Paprika mletá sladká
 - 2 ks Cibule
 - 2 ks Cibulka jarní
 - 2 stroužek Česnek
 - 1 l Voda pitná
 - 5 l Vývar zeleninový
 - 2 polévková lžíce Petržel - nať
 - 1 polévková lžíce Olej rostlinný
 - 2 polévková lžíce Omáčka sojová světlá
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1090 kcal
 - Sacharidy 157 g
 - Tuky 36 g
 - Sodík 6103 mg
 - Bílkoviny 37 g
 - Uhlovodany 103 g
 - Cholesterol 22.5 mg
 - Draslík 1891.2 mg
 - Vláknina 28105.6 mg
 - Vitamín A 28105.6 mg
 - Vitamín B6 1.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 85.8 mg
 - Vitamín E 9.5 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 7.7 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Přes noc necháme ve vodě namočené špaldové kroupy. Poté slijeme, propláchneme a zhruba 40 minut vaříme v zeleninovém vývaru.
 - 
                                2
Oloupanou cibuli nakrájíme nadrobno, oloupaný česnek nakrájíme na plátky, žampiony na kousky. Očištěnou mrkev nakrájíme na tenké plátky. Očištěné jarní cibulky nakrájíme nadrobno, petrželovou nať nasekáme najemno.
 - 
                                3
Na rozpáleném oleji zpěníme cibuli, přidáme česnek a žampiony. Asi 5 – 6 minut smažíme, zaprášíme paprikou, zalijeme asi 80 ml zeleninového vývaru, přidáme mrkev, sójovou omáčku a dusíme doměkka. Odstavíme a vmícháme petrželovou nať a jarní cibulky.
 - 
                                4
Uvařenou špaldu scedíme, vmícháme dušenou zeleninu, podle chuti osolíme, opepříme a podáváme.