Bažant pečený na slanině

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 80 minut
Počet porcí: 10

Suroviny

  • 150 g Cibule
  • 3300 g Bažant obecný
  • 2 g Pepř černý celý
  • 30 g Sůl
  • 100 g Máslo čerstvé
  • 2 g Nové koření celé
  • 200 g Slanina vepřová
  • 600 ml Voda pitná
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 769 kcal
  • Sacharidy 2 g
  • Tuky 48 g
  • Sodík 1465 mg
  • Bílkoviny 77 g
  • Uhlovodany 2 g
  • Cholesterol 259.9 mg
  • Draslík 870.2 mg
  • Vláknina 702.4 mg
  • Vitamín A 702.4 mg
  • Vitamín B6 2.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 18.7 mg
  • Vitamín E 0.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 15 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Bažanty očistíme, vykucháme, opálíme a opláchneme. Poloviční dávkou slaniny protkneme prsa a stehna, osolíme je zevně i uvnitř a pomocí jehlice nebo provázku je ztvarujeme.

  • 2

    Cibuli jemně nakrájíme a osmahneme dorůžova na zbylé dávce slaniny, kterou jsme nakrájeli na kostičky a částečně roztavili. Zastříkneme vodou, vložíme připravené bažanty, přidáme polovinu dávky másla, koření a za občasného přelévání pečeme doměkka. Během pečení doléváme vodu a dbáme, aby se šťáva a cibule nepřipálily. Staršího bažanta dusíme pod poklicí a teprve potom dopékáme.

  • 3

    Upečené maso vyjmeme, šťávu rozředíme vodou, dosolíme a přidáme zbylé máslo pro zjemnění.

  • 4

    Porce bažanta podáváme vždy s naseknutými klouby a na talíř dáme pokaždé část bílého a část tmavého masa (prsa - stehna) přelité necezenou šťávou.

Komentáře k receptu