Ústřice se šampaňským a smetanou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 45 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 30 g Máslo čerstvé
  • 115 g Špenát listový čerstvý
  • 12 ks Ústřice
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 2 polévková lžíce Smetana 12% (konzumní)
  • 3 polévková lžíce Víno šumivé (sekt)
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 314 kcal
  • Sacharidy 17 g
  • Tuky 14 g
  • Sodík 341 mg
  • Bílkoviny 29 g
  • Uhlovodany 16 g
  • Cholesterol 160.3 mg
  • Draslík 665.4 mg
  • Vláknina 1304.8 mg
  • Vitamín A 1304.8 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 32.1 mg
  • Vitamín E 0.6 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 88.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Na silnější kus látky položíme naplocho ústřici.

  • 2

    Obalíme si ruku látkou a do ústřice vsuneme mezi obě poloviny skořápky nůž. Opatrně, abychom se nepořezali, postupujeme s nožem po obvodu, až se skořápka otevře.

  • 3

    Vyjmeme lžičkou ústřici a šťávu přelijeme do hrnce.

  • 4

    Polovinu z 12 skořápek očistíme, zbavíme svalstva a necháme oschnout. Vložíme do zapékací mísy vyložené alobalem, aby se nepřeklápěly.

  • 5

    Přivedeme k varu šťávu z ústřic a vložíme do ní na 60 sekund ústřice, aby ztuhly a poté odstavíme.

  • 6

    Přilijeme šampaňské a 2 minuty vaříme, dokud se část nevypaří.

  • 7

    Odstavíme hrnec a přimícháme máslo, smetanu a opepříme.

  • 8

    Rozpálíme na vysokou teplotu gril.

  • 9

    Povaříme 3 minuty v hrnci špenát, aby povadl. Vymačkáme z něj vodu a rozdělíme do skořápek.

  • 10

    Navrch položíme ústřici, zalijeme trochou omáčky a minutu grilujeme.

Komentáře k receptu