Penne s říčními raky

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 45 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 400 g Těstoviny Penne
  • 35 g Máslo čerstvé
  • 400 g Rajčata loupaná (konzervovaná)
  • 40 g Hrozinky
  • 100 g Šalotka
  • 50 g Oříšky piniové
  • 500 ml Smetana 12% (konzumní)
  • 140 ml Víno bílé
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Kari koření
  • 24 ks Rak říční
  • 1 špetka Pepř cayenský
  • 2 l Voda pitná
  • 1 polévková lžíce Med včelí
  • 4 polévková lžíce Olej olivový
  • 1 polévková lžíce Bazalka
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1312 kcal
  • Sacharidy 100 g
  • Tuky 45 g
  • Sodík 711 mg
  • Bílkoviny 116 g
  • Uhlovodany 95 g
  • Cholesterol 744.5 mg
  • Draslík 2266.9 mg
  • Vláknina 3894.2 mg
  • Vitamín A 3894.2 mg
  • Vitamín B6 0.9 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 19 mg
  • Vitamín E 19 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 142 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Rozmrazíme říční raky. Lehkým krouživým pohybem oddělíme ocásky od trupu. Rozlomíme krunýř, maso podél hřbetu nakrojíme, odstraníme střívko a račí maso dáme do chladničky.

  • 2

    Oloupanou a na kostičky nakrájenou šalotku spolu s račími trupy a krunýři orestujeme na másle na silném ohni. Přimícháme kari, přidáme med, 100 ml vína a rajčata se šťávou. Vše povaříme asi 5 minut a necháme zhoustnout.Zalijeme smetanou, osolíme, okořeníme kajenským pepřem a na mírném ohni asi 10 minut povaříme.

  • 3

    Ve zbytku vína povaříme rozinky ( dokud se tekutina nevyvaří).Na olivovém oleji opražíme dozlatova piniová jádra. Penne uvaříme podle návodu na obalu v osolené vodě, scedíme a necháme okapat. Omáčku prolisujeme přes jemné sítko. Rozinky, račí ocásky a penne promícháme s připravenou omáčkou a ohřejeme.

  • 4

    Na talíři pokrm ozdobíme lístky bazalky a opraženými piniovými jádry.

Komentáře k receptu