Vlámský jahodový koláč

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 45 minut
Počet porcí: 12

Suroviny

  • 500 g Jahody zahradní
  • 125 g Máslo čerstvé
  • 50 g Máslo čerstvé
  • 200 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 25 g Cukr krupice
  • 80 g Cukr krupice
  • 500 g Mascarpone
  • 75 g Ovesné vločky
  • 50 g Ovesné vločky
  • 1 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 2 ks Cukr vanilka
  • 1 ks Máta
  • 1 špetka Sůl
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 424 kcal
  • Sacharidy 36 g
  • Tuky 29 g
  • Sodík 32 mg
  • Bílkoviny 6 g
  • Uhlovodany 23 g
  • Cholesterol 98.8 mg
  • Draslík 115.1 mg
  • Vláknina 4591.8 mg
  • Vitamín A 4591.8 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 24.8 mg
  • Vitamín E 0.7 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 21.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Nejprve smícháme mouku a ovesné vločky, doprostřed uděláme důlek, nasypeme cukr, žloutek, špetku soli a přidáme 3lžíce studené vody. Kolem rozložíme vločky vychlazeného másla, těsto prosekáme nožem a utvoříme tak drobenku. Poté rukama vypracujeme soudržné těsto a zabalené do fólie necháme cca 1hodinu chladit v lednici.

  • 2

    Na pomoučené vále vyválíme těsto na kulatý plát a vyložíme jím koláčovou formu. Utvoříme cca 2cm vysoké okraje. Propíchneme vidličkou a pečeme cca 20min.

  • 3

    Korpus necháme vychladnout.

  • 4

    Mátu omyjeme, necháme okapat a otrhané lístky nakrájíme na nudličky. Smícháme s mascarpone a vanilkovým cukrem. Vzniklý krém naneseme na korpus a poklademe jahodami nakrájenými na plátky nebo na poloviny.

  • 5

    V pánvi rozehřejem máslo s cukrem, necháme na něm zkaramelizovat ovesné vločky a dozdobíme jimi koláč.

Komentáře k receptu