Chřestový vývar s drůbežími knedlíčky

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 75 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 20 g Máslo čerstvé
  • 150 g Kuřecí prsa
  • 250 g Chřest bílý
  • 1000 g Telecí kosti
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Solamyl
  • 1 špetka Pepř bílý
  • 1 špetka Pepř cayenský
  • 1 špetka Citronová kůra
  • 1.5 l Voda pitná
  • 3 polévková lžíce Smetana 12% (konzumní)
  • 1 polévková lžíce Cukr krupice
  • 1 polévková lžíce Kerblík
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 118 kcal
  • Sacharidy 7 g
  • Tuky 6 g
  • Sodík 255 mg
  • Bílkoviny 10 g
  • Uhlovodany 7 g
  • Cholesterol 32 mg
  • Draslík 337.9 mg
  • Vláknina 3117.8 mg
  • Vitamín A 3117.8 mg
  • Vitamín B6 0.4 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 5.2 mg
  • Vitamín E 0.8 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 12.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Telecí kosti zalijeme 1.5l vody, osolíme a přivedeme k varu. Zvolna vaříme 2-3 hodiny a z povrchu sbíráme pěnu, dokud se tvoří. Vývar procedíme přes síto.

  • 2

    Omytý chřest oloupeme a dřevnaté konce odkrojíme. Odkrojky a slupky přidáme s cukrem a máslem do vývaru, který jsem znovu uvedli k varu. Při mírné teplotě je zvolna vaříme 15 minut. Potom je vyjmeme a vložíme chřestové výhonky a vaříme na skus 8-10 minut.

  • 3

    Vychlazená kuřecí prsa rozmixujeme. Přimixujeme smetanu a škrobovou moučku, sůl, bílý a kajenský pepř a citrónovou kůru. Rychle vypracujeme hladkou hmotu.

  • 4

    Z vývaru vyjmeme chřest, procedíme ho přes síto a znovu uvedeme do varu a necháme trochu odpařit.

  • 5

    Z připravené hmoty utvoříme knedlíčky velikosti olivy a vaříme je zvolna ve vývaru několik minut. Polévku podáváme posypanou kerblíkovými lístky.

Komentáře k receptu