Ořechové jidášky

Hodnocení 1x 0x
Čas přípravy: 40 minut
Počet porcí: 10

Suroviny

  • 100 g Máslo čerstvé
  • 70 g Cukr krupice
  • 500 g Mouka polohrubá
  • 30 g Droždí
  • 150 ml Med včelí
  • 250 ml Mléko polotučné
  • 2 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 1 hrst Ořechy vlašské
  • 1 špetka Sůl
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 391 kcal
  • Sacharidy 58 g
  • Tuky 14 g
  • Sodík 144 mg
  • Bílkoviny 10 g
  • Uhlovodany 57 g
  • Cholesterol 113.1 mg
  • Draslík 172.7 mg
  • Vláknina 4529.6 mg
  • Vitamín A 4529.6 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0.1 mg
  • Vitamín E 0.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 12 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Z droždí, části mléka, lžičky cukru a lžičky mouky zaděláme kvásek, který necháme vzejít.

  • 2

    V míse utřeme máslo s cukrem a žloutky do pěny, přidáme špetku soli, vzešlý kvásek, ořechy, zbytek mléka a zaděláme na tužší těsto. Mísu přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout.

  • 3

    Vykynuté těsto rozkrájíme na kousky, ze kterých vyválíme dlouhé válečky a stáčíme je do spirály. Potřeme rozšlehaným vejcem a na plechu necháme ještě chvíli kynout.

  • 4

    Poté pečeme v předehřáté troubě. Hotové jidášky potíráme medem.

Komentáře k receptu