Řízek Ondráš z Valašska
Suroviny
- 240 g Brambory
 - 80 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 400 g Vepřová kýta
 - 2.5 kávová lžička Sůl
 - 1 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 1.5 kávová lžička Majoránka
 - 1 kávová lžička Kmín drcený
 - 1 kávová lžička Pepř bílý
 - 1 ks Vejce slepičí
 - 4 stroužek Česnek
 - 0.28 dl Olej slunečnicový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 422 kcal
 - Sacharidy 25 g
 - Tuky 24 g
 - Sodík 570 mg
 - Bílkoviny 25 g
 - Uhlovodany 11 g
 - Cholesterol 128.3 mg
 - Draslík 662.7 mg
 - Vláknina 5403.3 mg
 - Vitamín A 5403.3 mg
 - Vitamín B6 0.7 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 9.3 mg
 - Vitamín E 3.1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 5 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Oloupané a omyté brambory nastrouháme a dáme do mísy. Necháme je chvíli odstát, pak z nich slijeme přebytečnou vodu a smícháme je s rozetřeným česnekem, 1,5 lžičkou soli, 1 lžičkou černého pepře, drceným kmínem, vejcem, majoránkou a hladkou moukou. Těsto dobře promícháme.
 - 
                                2
Vepřovou kýtu bez kosti omyjeme, osušíme a nakrájíme přes vlákno na 4 řízky. Maso naklepeme, osolíme (1 lžička) a posypeme bílým pepřem.
 - 
                                3
Ve větší pánvi si rozpálíme 0,5–1 dl oleje. Řízky namočíme do bramborového těsta a vložíme je do rozpáleného oleje. Teplotu po chvilce snížíme, smažíme pomaleji, aby se mohlo propéct maso v těstíčku. Dáváme pozor, aby se nám nepřipálilo. Smažíme je z obou stran do zlatohněda.
 - 
                                4
Usmažené řízky vyjmeme a odložíme na papírový ubrousek, aby jsme se zbavili přebytečného tuku.