Dort z vlašských ořechů
Suroviny
- 170 g Máslo čerstvé
 - 70 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 330 g Ořechy vlašské
 - 50 g Ořechy vlašské
 - 30 g Mouka polohrubá
 - 20 g Citronová kůra
 - 10 g Kypřicí prášek do pečiva
 - 200 g Cukr moučkový
 - 200 g Cukr moučkový
 - 40 ml Voda pitná
 - 40 ml Citronová šťáva
 - 20 ml Olej rostlinný
 - 5 ks Vejce slepičí
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 522 kcal
 - Sacharidy 45 g
 - Tuky 37 g
 - Sodík 36 mg
 - Bílkoviny 9 g
 - Uhlovodany 41 g
 - Cholesterol 119.2 mg
 - Draslík 266.3 mg
 - Vláknina 5212.5 mg
 - Vitamín A 5212.5 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 4.1 mg
 - Vitamín E 0.6 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 17.2 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Máslo s cukrem třeme tak dlouho, až se cukr úplně rozpustí. Postupně přidáváme žloutky, mleté ořechy, citronovou kůru a hladkou mouku s kypřícím práškem. Vypracujeme těsto, do kterého nakonec opatrně vmícháme ušlehaný sníh z bílků. Nalijeme do olejem vymazané a polohrubou moukou vysypané formy a pečeme v mírně vyhřáté troubě 50 minut.
 - 
                                2
Mezitím si připravíme citronovou polevu - ušleháme cukr, citronovou šťávu a vodu.
 - 
                                3
Hotový dort vyklopíme, potřeme citronovou polevou a na ni poklademe půlky ořechů.