Krupicový nákyp s jablky
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 783 kcal
 - Sacharidy 130 g
 - Tuky 31 g
 - Sodík 618 mg
 - Bílkoviny 15 g
 - Uhlovodany 78 g
 - Cholesterol 152.5 mg
 - Draslík 201.3 mg
 - Vláknina 9202.8 mg
 - Vitamín A 9202.8 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 9.2 mg
 - Vitamín E 0.5 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 35.3 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Krupici prosijeme, nasypeme do vařícího mléka, osolíme, přidáme 1/3 dávky másla a za stálého míchání uvaříme hustší kaši. Odstavíme ji z tepla a za občasného promíchání ji necháme vychladnout.
 - 
                                2
Pekáč vymastíme 1/3 dávky másla.
 - 
                                3
Rozklepneme vejce a oddělíme žloutky od bílků. Žloutky vyšleháme s vanilkovým cukrem doběla, přidáme kůru z omytého citronu a hmotu vmícháme do vychladlé kaše.
 - 
                                4
Z bílků ušleháme za postupného přidávání poloviny dávky cukru pevný sníh, který lehce vmícháme do kaše.
 - 
                                5
Do pekáče lehce rozetřeme polovinu krupicové hmoty, na ni navrstvíme oloupaná, jadřinců zbavená a na tenké plátky nakrájená jablka, posypeme je zbylým cukrem se skořicí a omytými, spařenými rozinkami. Na jablka rozetřeme zbylou krupicovou hmotu, pokapeme zbylým máslem a ve středně vyhřáté troubě nákyp dorůžova upečeme.
 - 
                                6
Při podávání krájíme nákyp na čtverce, podlijeme jej sirupem zředěným vařící vodou a posypeme moučkovým cukrem.
 - 
                                7
Ihned podáváme.