Florentská zapékaná vejce
Suroviny
- 60 g Sýr Parmezán
 - 100 g Žampiony čerstvé
 - 300 g Špenátový protlak mražený
 - 4 ks Vejce slepičí
 - 1 špetka Sůl
 - 1 špetka Pepř černý mletý
 - 1 špetka Muškátový oříšek
 - 0.25 l Mléko polotučné
 - 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 318 kcal
 - Sacharidy 9 g
 - Tuky 24 g
 - Sodík 454 mg
 - Bílkoviny 19 g
 - Uhlovodany 5 g
 - Cholesterol 279.8 mg
 - Draslík 398.7 mg
 - Vláknina 6184 mg
 - Vitamín A 6184 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 2.2 mg
 - Vitamín E 3.3 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 19.7 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Čtyři ploché zapékací formičky lehce vymažeme tukem. Žampiony očistíme a nakrájíme je na plátky. Špenát necháme dobře okapat.
 - 
                                2
V pánvi rozpustíme máslo a žampiony na něm asi 3 minuty podusíme. Pak přidáme mouku, pepř, sůl a mletý muškátový oříšek.
 - 
                                3
Ke směsi postupně přiléváme mléko a za stálého míchání vaříme asi 5 minut. Pak přidáme okapaný špenát a vše promícháme. Směs rozdělíme do formiček tak, aby střed zůstal volný. Povrch posypeme lžící nastrouhaného parmazánu.
 - 
                                4
Do středu v každé formičce rozklepneme vejce a nasypeme zbytek sýra. Vložíme je do předehřáté trouby na 180 °C a pečeme 15-18 minut, až vejce ztuhnou. Podáváme v miskách horké.