Janovská zeleninová polévka
Suroviny
- 90 g Špagety sépiové
 - 150 g Fazolové lusky zelené
 - 200 g Fazole bílé sterilované
 - 45 ml Voda pitná
 - 45 ml Olej olivový
 - 1200 ml Vývar zeleninový
 - 2 kávová lžička Oříšky piniové
 - 1 ks Mrkev kořen
 - 1 ks Cibule
 - 2 ks Celer řapíkatý
 - 1 ks Cuketa
 - 1 ks Lilek
 - 2 ks Rajčata
 - 0.25 ks Kapusta kadeřavá
 - 20 ks Bazalka
 - 1 ks Brambory rané
 - 1 špetka Sůl
 - 1 špetka Pepř černý mletý
 - 1 stroužek Česnek
 - 1 polévková lžíce Sýr Parmezán
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 524 kcal
 - Sacharidy 66 g
 - Tuky 110 g
 - Sodík 1533 mg
 - Bílkoviny 20 g
 - Uhlovodany 60 g
 - Cholesterol 7.4 mg
 - Draslík 1208.3 mg
 - Vláknina 23404.4 mg
 - Vitamín A 23404.4 mg
 - Vitamín B6 0.6 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 41.8 mg
 - Vitamín E 3.8 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 6.3 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Na drobné kousky nakrájíme cibuli, celer a mrkev. Ve větším hrnci rozehřejeme olej a smažíme nakrájenou zeleninu pří mírné teplotě 5-7 minut, často mícháme.
 - 
                                2
Přidáme nakrájené fazolové lusky, na plátky nakrájenou cuketu, na kostičky nakrájenou bramboru a na kousky nakrájenou kapustu. Smažíme za stálého míchání asi 3 minuty. Poté přidáme lilek, nakládané fazole a rajčata a smažíme další 3 minuty. Přilijeme vývar, podle chuti osolíme a opepříme. Uvedeme do varu, promícháme, přikryjeme poklicí a vaříme při mírné teplotě 40 minut. Občas zamícháme.
 - 
                                3
Mezitím zpracujeme v kuchyňském robotu na pesto: čerstvou bazalku, česnek, piniové oříšky, nastrouhaný parmezán a olivový olej, až získáme jemnou omáčku. Můžeme přidat 15-45 ml vody.
 - 
                                4
Těstoviny nalámané na malé kousky přidáme do polévky. Vaříme 5 minut. Přidáme pesto a dobře promícháme a vaříme další 3 minuty. Polévku ochutnáme a popřípadě dokořeníme.