Medová kolečka
Suroviny
- 50 g Máslo čerstvé
 - 50 g Med včelí
 - 200 g Džem rybízový
 - 100 g Cukr moučkový
 - 150 g Poleva citronová
 - 1 kávová lžička Skořice mletá
 - 1 kávová lžička Hřebíček mletý
 - 1 kávová lžička Soda jedlá
 - 1 kávová lžička Badyán
 - 1 ks Vejce slepičí
 - 1 špetka Zázvor mletý
 - 1 l Voda pitná
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 355 kcal
 - Sacharidy 59 g
 - Tuky 14 g
 - Sodík 170 mg
 - Bílkoviny 2 g
 - Uhlovodany 59 g
 - Cholesterol 50.9 mg
 - Draslík 21.3 mg
 - Vláknina 345.2 mg
 - Vitamín A 345.2 mg
 - Vitamín B6 0 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 0.2 mg
 - Vitamín E 0.1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 9.4 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Do většího hrnce s 1 litrem vody ponoříme misku, ve které rozehřejeme med, přidáme cukr, máslo a vše dohladka rozmícháme. Misku s teplou směsí odstavíme z vodní lázně, přidáme mletou skořicí, mletý badyán, mletý hřebíček, špetku zázvoru, jedlou sodu a vejce. Směs mícháme dohladka, postupně přidáváme hladkou mouku a vypracujeme hladké, vláčné těsto.
 - 
                                2
Těsto na pomoučeném vále vyválíme na placku silnou asi 3 mm, formičkou vykrojíme kolečka o průměru asi 5-6 cm.
 - 
                                3
Kolečka dáme na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme je dorůžova v předehřáté troubě na 200°C. Pečeme přibližně 10-14minut.
 - 
                                4
Upečená kolečka necháme vychladnout, poté jednu polovinu koleček potřeme pikantním džemem z černého rybízu. Kolečka slepíme, polijeme je citrónovou polevou a po zatuhnutí podáváme.