Krkonošská houbovačka
Suroviny
- 50 g Houby sušené
 - 150 g Krupky trhané
 - 1.5 kávová lžička Sůl
 - 1 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 1 kávová lžička Majoránka
 - 3 stroužek Česnek
 - 1 l Voda pitná
 - 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
 - 1 polévková lžíce Petržel - nať
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 254 kcal
 - Sacharidy 36 g
 - Tuky 10 g
 - Sodík 305 mg
 - Bílkoviny 9 g
 - Uhlovodany 35 g
 - Cholesterol 12 mg
 - Draslík 524.7 mg
 - Vláknina 2482 mg
 - Vitamín A 2482 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 3.2 mg
 - Vitamín E 0 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 20.9 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Propláchnuté sušené houby namočíme do studené vody asi na 30 minut. Pak houby scedíme a pokrájíme na menší kousky.
 - 
                                2
Krupky dobře promyjeme, dáme do litru vody, přidáme houby, lžíci másla, sůl (1 lžička), pepř, majoránku a pomalu je vaříme doměkka asi 30 minut.
 - 
                                3
V pánvi na lžíci rozpuštěného másla dáme hladkou mouku a vymícháme světlou jíšku, kterou polévku zahustíme.
 - 
                                4
Uvařenou polévku dochutíme utřeným česnekem se solí, přimícháme omytou, drobně pokrájenou petrželku a podáváme.