Koláč s dušeným hovězím masem a houbami
Suroviny
- 240 g Listové těsto
 - 125 g Houby čerstvé
 - 450 g Hovězí maso zadní
 - 300 ml Hovězí vývar základní
 - 0.5 kávová lžička Pepř černý celý
 - 1 ks Cibule
 - 1 polévková lžíce Mák - semena
 - 2 polévková lžíce Olej olivový
 - 4 polévková lžíce Voda pitná
 - 2 polévková lžíce Mouka kukuřičná
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 476 kcal
 - Sacharidy 29 g
 - Tuky 26 g
 - Sodík 263 mg
 - Bílkoviny 32 g
 - Uhlovodany 7 g
 - Cholesterol 83.3 mg
 - Draslík 268.7 mg
 - Vláknina 6340.3 mg
 - Vitamín A 6340.3 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 2.5 mg
 - Vitamín E 0.3 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 5.5 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Hovězí maso očistíme a nakrájíme na kostky o hraně 2 cm, dále nadrobno nakrájíme cibuli, na plátky směs čerstvých hub a nameleme pepř.
 - 
                                2
Ve větší pánvi na 1 rozehřáté lžíci oleje osmahneme cibuli s houbami, potom přidáme maso, přilijeme hovězí vývar, podle chuti opepříme, přikryjeme a uvedeme do varu. Na středním ohni vše dusíme 1,5 hodiny. Když maso změkne, sejmeme poklici a znovu uvedeme do varu. Kukuřičnou mouku rozmícháme ve vodě, směs přilijeme do omáčky a mícháme až omáčka zhoustne. Potom odložíme a dáme vychladnout.
 - 
                                3
Mezitím rozválíme listové těsto na tenké pláty a položíme je na sebe. Na těsto položíme dortovou formu o průměru 23 cm a z těsta vyřízneme kruh asi o 2 cm větší.
 - 
                                4
Dvě třetiny těsta vložíme do formy, okraje zdvihneme a rozprostřeme vychladlou náplň. Přikryjeme zbylým těstem, okraje k sobě přitlačíme, povrch potřeme zbylým olejem a posypeme mákem. Formu vložíme do trouby předehřáté na 180°C a při této teplotě koláč pečeme asi 30 minut. Když těsto zhnědne, vyjmeme formu z trouby, necháme asi 5 minut zchladnout, potom koláč vyklopíme, rozkrájíme a ještě teplý servírujeme.