Křehký jablkový koláč
Suroviny
- 500 g Jablka
 - 125 g Máslo čerstvé
 - 250 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 70 g Ořechy lískové
 - 30 g Cukr krupice
 - 65 g Cukr moučkový
 - 0.5 kávová lžička Skořice mletá
 - 1 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
 - 1 ks Citrony
 - 1 ks Vejce slepičí
 - 1 špetka Sůl
 - 3 polévková lžíce Marmeláda meruňková
 - 2 polévková lžíce Calvados
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 317 kcal
 - Sacharidy 41 g
 - Tuky 16 g
 - Sodík 33 mg
 - Bílkoviny 5 g
 - Uhlovodany 19 g
 - Cholesterol 39.5 mg
 - Draslík 144 mg
 - Vláknina 5834.9 mg
 - Vitamín A 5834.9 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 10.4 mg
 - Vitamín E 1.2 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 33.9 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Do mísy prosejeme mouku s kypřicím práškem. Přidáme vločky másla, cukr, špetku soli a vejce. Prohněteme, vytvarujeme do hroudy a zabalené ve fólii necháme chladit cca 1h v lednici.
 - 
                                2
Mezitím oloupeme jablka, odstraníme jadřince a nakrájíme je na dílky. Pokapeme citronovou šťávou.
 - 
                                3
Poté z těsta vyválíme kulatý plát, vyložíme jím vymazanou rozvírací formu, okraje zvýšíme.
 - 
                                4
Na těsto vějířovitě naskládáme jablka, pokapeme calvadosem a posypeme směsí cukru, nasekaných oříšků a skořice.
 - 
                                5
Pečeme v troubě předehřáté na 180C cca 45min. Hotový koláč potřeme rozehřátou marmeládou, necháme ztuhnout a podáváme.