Svitky z lososa a platýze na švestkách
Suroviny
- 90 g Pórek
 - 30 g Máslo čerstvé
 - 8 g Petržel - nať
 - 8 g Tymián čerstvý
 - 100 g Špenát listový čerstvý
 - 300 g Losos - filety
 - 300 g Platýz - filety
 - 150 g Švestky sušené
 - 5 g Pažitka
 - 80 g Mrkev kořen
 - 40 g Celer - nať
 - 12 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 200 ml Víno bílé
 - 3 ks Bobkový list
 - 2 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 1 špetka Sůl
 - 1 špetka Pepř černý mletý
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 437 kcal
 - Sacharidy 36 g
 - Tuky 14 g
 - Sodík 205 mg
 - Bílkoviny 34 g
 - Uhlovodany 31 g
 - Cholesterol 269.1 mg
 - Draslík 1054.5 mg
 - Vláknina 9673.5 mg
 - Vitamín A 9673.5 mg
 - Vitamín B6 0.6 mg
 - Vitamín B12 0.3 mg
 - Vitamín C 19 mg
 - Vitamín E 2.1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 12.4 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Zeleninu očistíme, pokrájíme na drobné kousky, přendáme do hrnce.
 - 
                                2
Přidáme 10 g másla a nezakryté dáme na 5 minut do trouby rozehřáté na 100 °C. Občas zamícháme.
 - 
                                3
Poté přidáme hlavu a kosti z platýze a dáme opět péct na 2 minuty.
 - 
                                4
Přilijeme víno, 1 l vody, osolíme, opepříme a přidáme bylinky.
 - 
                                5
Přikryté pečeme ještě 6 minut.
 - 
                                6
Hotový vývar propasírujeme přes sítko.
 - 
                                7
Lososové filety omyjeme, osušíme. Opepříme a osolíme, dáme na ně cca 3-4 listy špenátu, zbaveného stopek.
 - 
                                8
Na listy špenátu dáme filet z platýsa, vše srolujeme a dáme do vymazané zapékací mísy.
 - 
                                9
10 g másla rozehřejeme, přisypeme mouku, dobře promícháme. Vlijeme do vývaru, dobře zamícháme a necháme 2 minuty péct.
 - 
                                10
Zakysanou smetanu smícháme se žloutky a přivedeme k varu. Hotovou směs vmícháme do rybího vývaru, přisypeme švestky a necháme další 2 minuty péct.
 - 
                                11
Misku s filetami necháme 5 minut zapékat. Po upečení ihned přendáme na talířky s troškou omáčky.