Burgundská hovězí kýta
Suroviny
- 250 g Slanina vepřová
 - 240 g Šalotka
 - 30 g Mouka pšeničná hladká
 - 40 g Petržel - nať
 - 20 g Tymián čerstvý
 - 5 g Sůl
 - 3 g Pepř černý mletý
 - 250 g Žampiony čerstvé
 - 300 ml Víno burgundské
 - 150 ml Hovězí vývar základní
 - 1 ks Bobkový list
 - 1 stroužek Česnek
 - 1 kg Hovězí kýta
 - 2 polévková lžíce Olej slunečnicový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 770 kcal
 - Sacharidy 19 g
 - Tuky 49 g
 - Sodík 1007 mg
 - Bílkoviny 52 g
 - Uhlovodany 15 g
 - Cholesterol 150 mg
 - Draslík 1198.3 mg
 - Vláknina 3204.6 mg
 - Vitamín A 3204.6 mg
 - Vitamín B6 1.6 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 26.6 mg
 - Vitamín E 1.9 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 5.8 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
V hlubokém pekáči rozehřejeme olej, po částech přidáváme na kostky nakrájené maso a dohněda je smažíme. Děrovanou naběračkou je vyjmeme.
 - 
                                2
Do pekáče dáme kostičky slaniny a vyškvaříme ji. Pak k ní přidáme šalotku a osmažíme ji dozlatova. Děrovanou naběračkou ji z tuku vyjmeme a dáme k masu.
 - 
                                3
Do pekáče vsypeme mouku, zamícháme a asi 2 minuty ji smažíme. Postupně přidáme vývar a za stálého míchání vaříme, až omáčka zhoustne.
 - 
                                4
Do pekáče vrátíme maso a slaninu, přidáme nakrájenou petrželovou nať, tymián, bobkový list, sůl a pepř. Přilijeme víno, přikryjeme a jednu a půl hodiny podusíme v předehřáté troubě při 160°C.
 - 
                                5
Do pekáče dáme šalotky, přidáme celé drobné žampiony a 1 hodinu podusíme, až maso změkne.
 - 
                                6
Odstraníme petržel, tymián a bobkový list. Omáčku ochutnáme, přisolíme, připepříme a pokrm podáváme.