Španělské masové kuličky
Suroviny
- 75 g Petržel - nať
 - 500 g Telecí maso mleté
 - 50 ml Mléko polotučné
 - 200 ml Víno červené
 - 250 ml Olej slunečnicový
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 1 ks Cibule
 - 1 ks Vejce slepičí
 - 1 špetka Pepř černý mletý
 - 1 špetka Muškátový oříšek
 - 1 stroužek Česnek
 - 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
 - 1 polévková lžíce Olej olivový
 - 3 polévková lžíce Strouhanka
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 861 kcal
 - Sacharidy 11 g
 - Tuky 75 g
 - Sodík 374 mg
 - Bílkoviny 28 g
 - Uhlovodany 10 g
 - Cholesterol 165.1 mg
 - Draslík 679.2 mg
 - Vláknina 2946.3 mg
 - Vitamín A 2946.3 mg
 - Vitamín B6 0.6 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 37 mg
 - Vitamín E 25.8 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 2.9 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
V míse smícháme mleté maso s nasekaným česnekem a petrželkou. Osolíme, opepříme, okořeníme muškátovým oříškem a promícháme.
 - 
                                2
Strouhanku v misce přelijeme mlékem a necháme nasáknout.
 - 
                                3
V kastrole nebo ve velké pánvi na rozehřátém olivovém oleji smažíme za stálého míchání oloupanou, nasekanou cibuli 4-5 minut. Poprášíme trochou mouky a smažíme ještě 1 minutu. Přilijeme víno, osolíme, opepříme a zvolna povaříme 15 minut do zhoustnutí. Omáčku přecedíme, nalijeme do pánve a chvíli povaříme.
 - 
                                4
Ze strouhanky vymačkáme přebytečné mléko a vmícháme ji do masové směsi spolu s rozšlehaným vejcem a 3 lžícemi omáčky. Propracujeme a tvarujeme malé kuličky, které poprášíme zbylou moukou.
 - 
                                5
V pánvi na rozehřátém slunečnicovém oleji smažíme kuličky po všech stranách asi 5 minut. Vyjmeme je na papírovou utěrku.
 - 
                                6
Nakonec kuličky vložíme do omáčky a prohříváme 20 minut.
 - 
                                7
Podáváme teplé, přelité omáčkou. Můžeme doplnit čerstvým chlebem nebo šťouchanými bramborami.
 
            
                                                
                                                
                                                
                                                
                                                
                                                
                                                
                                                