Barevné střepy

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 45 minut
Počet porcí: 10

Suroviny

  • 390 g Cukr krupice
  • 60 g Cukr moučkový
  • 230 g Kukuřičný sirup
  • 120 ml Voda pitná
  • 0.5 kávová lžička Potravinářská barva
  • 0.125 kávová lžička Potravinářská příchuť
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 174 kcal
  • Sacharidy 45 g
  • Tuky 0 g
  • Sodík 1 mg
  • Bílkoviny 0 g
  • Uhlovodany 45 g
  • Cholesterol 0 mg
  • Draslík 0.9 mg
  • Vláknina 0 mg
  • Vitamín A 0 mg
  • Vitamín B6 0 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0 mg
  • Vitamín E 0 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 0 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Vyložíme pečicí plech alobalem postříkaným olejem ve spreji, nebo silikonovou podložkou.

  • 2

    Do středně velkého rendlíku nalijeme 120 ml vody, přidáme krupicový cukr a kukuřičný sirup, smícháme a na středně velkém ohni mícháme, dokud se cukr nerozpustí. navlhčíme štětec a roztok na stěnách rendlíku setřeme, tím zabráníme tvorbě krystalů. Když začne svařit sirup, vložíme do rendlíku cukrářský teploměr. Vaříme za občasného míchání, dokud nám teploměr neukáže teplotu 149 °C. Odstavíme rendlík, počkáme až přestane sirup bublat a vmícháme zvolenou potravinářskou barvu a příchuť. Pokud chceme mít z jedné dávky sirupu střepy dvou barev, přelijeme polovinu sirupu do jiného rendlíku a do každého rendlíku vmícháme jinou barvu. Pracujeme rychle, aby nám hmota v rendlících neztuhla. Stejným způsobem můžeme vyrobit střepy s odlišnou příchutí.

  • 3

    Nalijeme horký sirup na plech v tenké vrstvě a při pokojové teplotě necháme vychladnout. Oddělíme ztuhlou hmotu od alobalu a nárazem na pracovní desku nebo údery rukojetí nože ji rozlámeme. Nasypeme moučkový cukr do uzavíratelného plastového sáčku, přidáme střepy a potřásáme sáčkem, dokud se střepy cukrem neobalí. Získáme 500 gramů tradičních amerických bonbonů, které se často dávají jako dárek o Vánocích. Pokud je uchováváme v uzavřené vzduchotěsné nádobě při pokojové teplotě, vydrží i několik měsíců.

Komentáře k receptu