Slaný koláč s vepřovým masem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 80 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 450 g Vepřové maso mleté
  • 80 g Sýr Čedar
  • 1.5 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 0.5 kávová lžička Majoránka
  • 0.5 kávová lžička Zázvor mletý
  • 2 ks Šalotka
  • 2 ks Česnek
  • 2 dl Voda pitná
  • 0.5 polévková lžíce Maizena - kukuřičný škrob
  • 0.13 polévková lžíce Olej sezamový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 452 kcal
  • Sacharidy 18 g
  • Tuky 31 g
  • Sodík 491 mg
  • Bílkoviny 26 g
  • Uhlovodany 18 g
  • Cholesterol 102 mg
  • Draslík 650 mg
  • Vláknina 459.5 mg
  • Vitamín A 459.5 mg
  • Vitamín B6 0.8 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 8.5 mg
  • Vitamín E 0.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 2.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Do mísy prosejeme 140 g hladké mouky se špetkou soli. 120 g měkkého másla nakrájíme na kousky. Těsto nahrubo vidličkou promícháme, pak přimícháme vyšlehaný žloutek s 1 lžičkou citrónové šťávy a 2 lžícemi minerální vody.

  • 2

    Těsto vařečkou promícháme a důkladně v míse prohněteme. Vyválíme váleček, zabalíme ho do potravinářské fólie a dáme do chladna na 30 minut uležet.

  • 3

    Šalotky s česnekem očistíme a drobně pokrájíme. V pánvi rozpálíme olej a cibuli s česnekem zpěníme dorůžova. Přidáme vepřové mleté maso, podle chuti sůl, černý pepř, majoránku, mletý zázvor, vše promícháme a restujeme asi 3-4 minuty. Pak přilijeme 2 dl vody a pod pokličkou maso dusíme 30 minut.

  • 4

    Nastříháme pečící papír velikosti koláčové formy. Těsto rozdělíme na 2 části. Jednu část položíme na střed pečícího papíru, vyválíme plát o síle 3-5 mm na tvar formy pečícího plechu. Těsto by mělo být vždy alespoň o 2.5 cm větší, než je forma plechu (průměr 22-23 cm). Pokud se těsto lepí na váleček, pomůžeme si tím, že na těsto položíme potravinářskou fólií a válečkem těsto rozválíme na požadovaný tvar. Pečící papír s těstem lehce přeneseme na koláčovou formu a těsto položíme bez pečícího papíru do formy. Okraje těsta přitiskneme vidličkou o okraje pečící formy.

  • 5

    Na povrch připraveného koláče rozprostřeme masovou náplň. Rozválíme z druhé části těsta druhou placku, položíme ji na náplň. Okraje stlačíme k sobě, povrch těsta propíchneme na několika místech vidličkou a koláč dáme do předehřáté trouby na 220 °C péct. Po 10 minutách snížíme teplotu na 170 °C a koláč pečeme ještě 25-30 minut. Pečeme dozlatova. Koláč podáváme ihned horký.

Komentáře k receptu