Lahodná vepřová krkovice s koriandrem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 125 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 100 g Celer bulvový
  • 200 g Klobása Dunajská
  • 100 g Pastinák
  • 450 g Vepřová krkovička
  • 100 g Petržel kořen
  • 450 g Chléb slunečnicový
  • 1.5 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 1 kávová lžička Koriandr mletý
  • 1 ks Citrony
  • 1 ks Chilli paprička
  • 8 ks Karotka
  • 2 ks Cibule červená
  • 2 špetka Sůl
  • 2 špetka Pepř bílý
  • 0.5 dl Olej olivový
  • 1.5 dl Víno madeira
  • 4.5 dl Bujón zeleninový
  • 1 polévková lžíce Petržel - nať
  • 0.5 polévková lžíce Hořčice Dijonská
  • 1 polévková lžíce Tymián čerstvý
  • 1 polévková lžíce Rozmarýn čerstvý
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1099 kcal
  • Sacharidy 83 g
  • Tuky 64 g
  • Sodík 558 mg
  • Bílkoviny 42 g
  • Uhlovodany 74 g
  • Cholesterol 101.3 mg
  • Draslík 839.4 mg
  • Vláknina 36366.1 mg
  • Vitamín A 36366.1 mg
  • Vitamín B6 0.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 72.9 mg
  • Vitamín E 1.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 8.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Vepřovou libovější krkovici omyjeme, osušíme a nakrájíme na kousky o něco větší, než je velikost sousta. Citrón (chemicky neošetřený) omyjeme a nakrájíme z něj škrabkou tenké plátky kůry (jen žluté). Očistíme a omyjeme červené cibule, baby karotku, pastiňák, petržel, celer, čerstvý tymián, rozmarýn a petrželovou nať. Zeleninu nakrájíme na silnější kousky, kromě karotky (tu necháme v celku), bylinky posekáme nadrobno. Dobrou uzenou klobásu nakrájíme na kolečka. Omyjeme a rozkrojíme chilli papričku, odstraníme semínka a nakrájíme ji na tenké nudličky.

  • 2

    V hlubším pekáčku si na olivovém oleji orestujeme kousky masa, z každé strany asi 2 minuty. Jakmile má maso zlato-červenou kůrku, osolíme ho, ochutíme pepřem, hořčicí, sušeným koriandrem, promícháme a společně restujeme asi 2 minuty. Přimícháme citrónovou kůru, chilli papričku a klobásu. Znovu promícháme, přilijeme zeleninový bujón, zakryjeme poklicí a dáme do trouby péct. Pečeme při 220°C přibližně 30 minut, poté zmírníme teplotu na 190°C, přidáme zeleninu a maso pečeme ještě asi 1 hodinu.

  • 3

    Z pekáče vyjmeme kousky masa a mrkev, vývar se zeleninou rozmixujeme, dáme na plotnu, přilijeme červené víno a necháme projít varem. Vzniklou omáčku dochutíme solí i pepřem. Na talíře rozdělíme maso s baby karotkou, přelijeme ho omáčkou a servírujeme s čerstvým chlebem.

Komentáře k receptu