Mexická bramborová polévka
Suroviny
- 800 g Brambory
 - 750 g Celer bulvový
 - 320 g Cibule
 - 500 g Cibule
 - 3500 g Chléb celozrnný pšeničný
 - 300 g Olej olivový
 - 500 g Pórek
 - 10 g Sůl
 - 160 g Česnek
 - 25 g Nové koření celé
 - 400 g Fazole černé
 - 250 g Celer řapíkatý
 - 80 g Chilli paprička
 - 25 g Pepř černý celý
 - 25 g Tymián čerstvý
 - 1250 g Karotka
 - 200 ml Zakysaná smetana
 - 10 kávová lžička Koriandr čerstvý
 - 5 l Voda pitná
 - 2.5 l Vývar zeleninový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1636 kcal
 - Sacharidy 239 g
 - Tuky 49 g
 - Sodík 3440 mg
 - Bílkoviny 67 g
 - Uhlovodany 239 g
 - Cholesterol 14.9 mg
 - Draslík 3197.7 mg
 - Vláknina 87177 mg
 - Vitamín A 87177 mg
 - Vitamín B6 2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 69.4 mg
 - Vitamín E 5.6 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 18 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Na noc dáme namočit černé fazole. Druhý den oloupeme brambory, na plátky pokrájíme oloupaný česnek, nahrubo cibuli a nasekáme chili papričky a čerstvý koriandr.
 - 
                                2
Do 2,5 l vařícího zeleninového základu Ambiente (vývar zeleninový) dáme vařit brambory a fazole. Jakmile jsou brambory uvařené, polovinu jich z hrnce drátěnou naběračkou vyjmeme, dáme vychladnout a nakrájíme na kostky. Zbytek brambor necháme s fazolemi rozvařit.
 - 
                                3
Ve velkém kastrolu rozehřejeme olivový olej a na něj dáme opékat kostky brambor spolu s plátky česneku, cibulí a čili papričkami. Směs osolíme a opečeme dozlatova. Během opékání by měly být fazole s bramborami již rozvařené. Ještě zahorka je rozmixujeme a přes jemný cedník přecedíme na opečenou bramborovou směs. Polévku dobře rozmícháme a povaříme ještě 5 minut.
 - 
                                4
10 malých bochníčků chleba (à 350 g) se seříznutými vršky vydlabeme a dáme je na 5 minut rozpéct do trouby předehřáté na 180 °C. Do rozpečených bochníčků nalijeme polévku, přidáme nasekaný koriandr, zakysanou smetanu a servírujeme.
 - 
                                6
Zeleninový základ Ambiente [47025]:
 - 
                                7
Karotky, celerové bulvy a cibuli oloupeme, nakrájíme na větší kostky a dáme do hrnce. Přidáme stonky řapíkatého celeru, zalijeme studenou vodou, přidáme pepř, nové koření a tymián. Pomalu přivedeme k varu. Jakmile se vývar začne vařit, stáhneme plamen na minimum. Vývar se nesmí vařit, měl by se pouze „táhnout“.
 - 
                                8
Po jedné hodině přidáme nakrájený pórek a „táhneme“ další hodinu.
 - 
                                9
Vývar scedíme přes hustý cedník a necháme vychladnout.