Mexické ostré kuře
Suroviny
- 750 g Kuřecí prsa
 - 120 g Gouda
 - 100 g Vlašské ořechy
 - 600 g Rýže
 - 150 ml Vývar drůbeží
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Pepř cayenský
 - 0.5 kávová lžička Tabasco
 - 1 ks Cibule
 - 1 ks Rajčata
 - 1 ks Kapie
 - 2 ks Chilli paprička
 - 1 ks Paprika zelená
 - 2 stroužek Česnek
 - 2 polévková lžíce Ocet vinný
 - 2 polévková lžíce Olej rostlinný
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 415 kcal
 - Sacharidy 6 g
 - Tuky 17 g
 - Sodík 535 mg
 - Bílkoviny 48 g
 - Uhlovodany 6 g
 - Cholesterol 120 mg
 - Draslík 839.8 mg
 - Vláknina 2252.5 mg
 - Vitamín A 2252.5 mg
 - Vitamín B6 1.5 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 28.8 mg
 - Vitamín E 0.9 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 1 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Čtyři kuřecí prsní řízky bez kůže omyjeme studenou vodou a osušíme a mírně naklepeme. Spaříme rajče, oloupeme ho a rozkrájíme na kousky, oloupeme a pokrájíme větší cibuli a česnek. Rajče, cibuli a česnek pak rozmixujeme se 100 g jader vlašských ořechů.
 - 
                                2
Kapie a chilli papričky zbavíme stopek a jader, kapie nakrájíme na dvoucentimetrové kousky a papričky najemno posekáme. Ve velké pánvi na vyšší teplotu rozehřejeme olej a kuřecí maso na něm opečeme na každé straně 2-4 minuty dozlatova. Opečené maso rozložíme na talíř, kde ho osolíme ½ lžičkou soli a okořeníme ¼ lžičkou cayenského pepře.
 - 
                                3
Na výpeku v pánvi orestujeme 3 minuty na středním plameni kapie s papričkami, přimícháme umixovanou směs a 5 minut povaříme. Pak přilijeme drůbeží vývar a bílý vinný ocet, 3x zastříkneme tabascem a přidáme ½ lžičky soli a ¼ lžičky cayenského pepře. Vše dohromady promícháme, navrch rozložíme opečená kuřecí prsa, pánev přikryjeme poklicí a 15-20 minut dusíme. Potom maso posypeme nahrubo nastrouhaným sýrem, znovu přikryjeme, stáhneme z ohně a necháme 5 minut odležet, aby se sýr roztavil.
 - 
                                4
Na talíře upravíme dušenou rýži, přidáme porce masa a vše přelijeme omáčkou.