Tádžická hrachová polévka se skopovým masem
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 771 kcal
 - Sacharidy 108 g
 - Tuky 22 g
 - Sodík 222 mg
 - Bílkoviny 36 g
 - Uhlovodany 52 g
 - Cholesterol 0 mg
 - Draslík 158.3 mg
 - Vláknina 7218.1 mg
 - Vitamín A 7218.1 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 4.1 mg
 - Vitamín E 0.5 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 2.1 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Den předem do studené vody namočíme hrách.
 - 
                                2
Skopové maso rozkrájíme na kostky, vložíme do velkého hrnce se 3 l vody a zakryté vaříme asi 1,5 hodiny. Poté maso drátěnou sběračkou vybereme a na velkém pekáči v troubě na oleji ze všech stran opečeme. Maso i s výpekem následně vrátíme do přecezeného vývaru, přidáme nadrobno pokrájenou cibuli i hrách a společně vaříme dále. Během vaření přiléváme horkou vodu tak, abychom měli stále 3 l polévky. Po 90 minutách polévku osolíme, přidáme bobkový list a tlučený pepř, poté ještě 15 minut povaříme.
 - 
                                3
Během vaření polévky připravíme přílohu: z 500 g polohrubé mouky, 50 ml vody a lžičky soli připravíme těsto, z nějž vytvarujeme tenké placky. Na velké pánvi nebo pekáči je poté z obou stran na malém množství oleje opékáme. Opečené placky rozkrájíme na pruhy (asi jako hodně široké nudle).
 - 
                                4
Polévku podáváme tak, že do talíře vložíme nakrájené plackové pruhy, které nakonec zalijeme horkou polévkou.