Dervišova lahůdka - libanonská specialita
Suroviny
- 250 g Brambory
 - 250 g Cuketa
 - 250 g Lilek
 - 100 g Sýr ovčí tvrdý - Pecorino
 - 400 g Jehněčí maso mleté
 - 350 ml Hovězí vývar základní
 - 3 ks Cibule
 - 3 ks Rajčata
 - 1 špetka Sůl
 - 1 špetka Muškátový oříšek
 - 1 špetka Hřebíček mletý
 - 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
 - 1.13 polévková lžíce Olej olivový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 516 kcal
 - Sacharidy 24 g
 - Tuky 35 g
 - Sodík 367 mg
 - Bílkoviny 30 g
 - Uhlovodany 23 g
 - Cholesterol 73 mg
 - Draslík 1095.8 mg
 - Vláknina 12760.5 mg
 - Vitamín A 12760.5 mg
 - Vitamín B6 0.6 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 33.3 mg
 - Vitamín E 0.8 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 4.5 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Zeleninu omyjeme. Cuketu a lilek nakrájíme na plátky, lilek nasolíme a necháme půl hodiny odležet. Poté jej opláchneme, necháme okapat. Rajčata spaříme, zchladíme a oloupeme. Vnitřky vybereme lžičkou a dužninu nakrájíme. Cibuli a brambory oloupeme a nakrájíme na kousky. Maso smícháme s moukou, opečeme na dvou lžících oleje, dle chuti osolíme, okořeníme mletým muškátovým oříškem a hřebíčkem.
 - 
                                2
Zapékací mísu vymastíme lžíci oleje, jednotlivé druhy zeleniny střídavě navrstvíme do zapékací mísy tak, aby se vždy mírně překrývaly. Poslední vrstva bude masová a vše zalijeme vývarem. Dusíme přikryté v troubě předehřáté na 220 °C půl hodiny. Pokrm poté odklopíme a pečeme dalších 30 minut. Na závěr posypeme pokrm nastrouhaným sýrem a zapečeme v troubě, dokud se sýr neroztaví.