Saté špízky s burákovou omáčkou
Suroviny
- 400 g Kuřecí prsa
 - 100 g Ořechy burské pražené
 - 300 ml Kokosové mléko
 - 1.5 kávová lžička Pasta Sambal Oelek
 - 1 kávová lžička Koriandr mletý
 - 4 kávová lžička Cukr třtinový
 - 1 ks Zázvor celý
 - 1 špetka Sůl
 - 4 polévková lžíce Omáčka sójová
 - 2 polévková lžíce Limetková šťáva
 - 2 polévková lžíce Olej olivový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 471 kcal
 - Sacharidy 18 g
 - Tuky 32 g
 - Sodík 286 mg
 - Bílkoviny 30 g
 - Uhlovodany 13 g
 - Cholesterol 64 mg
 - Draslík 615 mg
 - Vláknina 4730 mg
 - Vitamín A 4730 mg
 - Vitamín B6 0.8 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 5.2 mg
 - Vitamín E 0.2 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 1.4 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Maso nakrájíme na tenké, cca 10 cm dlouhé proužky. Oloupaný zázvor nastrouháme najemno a polovinu smícháme s 50 ml kokosového mléka, sójovou omáčkou, polovinou lžičky sambalu, koriandrem, polovinou cukru a osolíme. Poté vše svaříme na marinádu. Vložíme do ní maso, promícháme a necháme cca 2 hodiny odležet v lednici. Špejle mezitím namočíme do vody.
 - 
                                2
Na omáčku nasekáme najemno burské oříšky, smícháme se zbytkem zázvoru, zbytkem kokosového mléka, zbytkem sambalu a cukru, přivedeme k varu. Na mírném ohni povaříme do zhoustnutí. Omáčku dochutíme solí a limetkovou šťávou.
 - 
                                3
Proužky masa napícháme na špejle do tvaru vlnovky a na grilu nebo rozpáleném oleji opékáme z každé strany cca 3-4 min. Podáváme horké, s připravenou burákovou omáčkou.