Thajská hnědá rýže s citronovou trávou a limetkami

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 65 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 5 g Kokos čerstvý
  • 225 g Hnědá rýže
  • 750 ml Vývar zeleninový
  • 1.5 kávová lžička Kmín římský
  • 1.5 kávová lžička Koriandr celý
  • 1 ks Cibule
  • 1 ks Zázvor celý
  • 1 ks Cibulka jarní
  • 2 ks Limetka
  • 1 ks Citronová tráva
  • 1 polévková lžíce Olej olivový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 295 kcal
  • Sacharidy 53 g
  • Tuky 8 g
  • Sodík 1056 mg
  • Bílkoviny 8 g
  • Uhlovodany 53 g
  • Cholesterol 3.4 mg
  • Draslík 953.7 mg
  • Vláknina 11344 mg
  • Vitamín A 11344 mg
  • Vitamín B6 0.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 37.9 mg
  • Vitamín E 1.6 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 7.7 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Limety škrabkou na citrusy oloupeme a nastrouhanou kůru odložíme stranou.

  • 2

    Rýži důkladně několikrát propláchneme ve studené vodě a na sítu necháme okapat. V pánvi rozpálíme olej, vložíme nadrobno nakrájenou cibuli, najemno pokrájený zázvor, koriandrová semínka, římský kmín, nadrobno nasekanou lodyhu citronové tráy, připravenou limetkovou kůru a na mírném ohni cca 2-3 minuty osmahneme. Přisypeme rýži a za stálého míchání ji krátce orestujeme. Zalijeme vývarem a přivedeme k varu. Zakrytou vaříme na mírném ohni cca 30 minut. Rýže nesmí zůstat křupavá. Odstavíme, vmícháme nasekanou nať koriandru, načechráme vidličkou a cca 10 minut necháme odpočinout.

  • 3

    Hotovou směs rozdělíme do nahřátých misek, dozdobíme zelenou částí jarní cibulky, opraženými hoblinkami kokosu a podáváme s plátky limety.

Komentáře k receptu