Rýžový nákyp

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 65 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 100 g Hrozinky
  • 400 g Kompot meruňkový
  • 60 g Máslo čerstvé
  • 100 g Rýže loupaná
  • 5 ks Vejce slepičí
  • 1 ks Vanilkový lusk
  • 0.75 l Mléko plnotučné
  • 6 polévková lžíce Cukr krupice
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 667 kcal
  • Sacharidy 94 g
  • Tuky 26 g
  • Sodík 110 mg
  • Bílkoviny 18 g
  • Uhlovodany 85 g
  • Cholesterol 343.4 mg
  • Draslík 444.1 mg
  • Vláknina 6450 mg
  • Vitamín A 6450 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 3.7 mg
  • Vitamín E 1.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 1181.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Mléko dáme do hrnce s dobře opranou rýží, lžící cukru, máslem a luskem vanilky (nebo vanilkovým cukrem). Mléko by mělo být k rýži v poměru 2:1. Promícháme a vaříme pod pokličkou při mírné teplotě, dokud rýže úplně nenasákne mlékem. Pak hrnec odstavíme z plotny.

  • 2

    K rýži přidáme 100 g opraných velkých hrozinek a promícháme.

  • 3

    V míse si utřeme 5 žloutků s 5 lžícemi cukru a zvlášť si vyšleháme z 5 bílků tuhý sníh. Postupně do rýže vmícháme žloutky s cukrem a potom sníh.

  • 4

    Rýžový nákyp vyklopíme do zapékací mísy, kterou jsme si vymazali máslem, zarovnáme povrch a dáme zapéct do předem vyhřáté trouby. Pečeme ze začátku při 200°C, asi po 10 minutách zmírníme teplotu na 160°C. Upečený nákyp má zlatou kůrku.

  • 5

    Rýžový nákyp můžeme podávat jak teplý, tak i studený. Podáváme s meruňkovým kompotem.

Komentáře k receptu