Mramorovaná bábovka máslová

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 70 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 200 g Máslo čerstvé
  • 400 g Mouka polohrubá
  • 250 g Cukr moučkový
  • 125 ml Mléko polotučné
  • 2 kávová lžička Citronová kůra
  • 7 ks Vejce slepičí
  • 0.5 ks Kypřicí prášek do pečiva
  • 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hrubá
  • 3 polévková lžíce Kakao
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 809 kcal
  • Sacharidy 94 g
  • Tuky 42 g
  • Sodík 97 mg
  • Bílkoviny 18 g
  • Uhlovodany 92 g
  • Cholesterol 334.2 mg
  • Draslík 264.8 mg
  • Vláknina 5221.3 mg
  • Vitamín A 5221.3 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 1.3 mg
  • Vitamín E 0.7 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 45.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Ve šlehači našleháme máslo s cukrem a žloutky. Přidáme nastrouhanou citronovou kůru a střídavě mouku s mlékem (do poslední dávky mouky vmícháme kypřící prášek). Těsto a pevný sníh z bílků rozdělíme na třetiny. Do dvou třetin vmícháme jen dvě třetiny sněhu, do zbylé třetiny kakaový prášek a sníh.

  • 2

    Formu vymažeme máslem, vysypeme hrubou moukou, na dno dáme polovinu světlého těsta, na něj celé kakaové těsto a navrch opět světlé těsto. Formu vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C, po zhruba půl hodině snížíme teplotu na 160 °C. Že je bábovka upečená, poznáme podle toho, že když do těsta vpíchneme naostřenou špejli, těsto se jí nechytá.

  • 3

    Po upečení necháme bábovku trošku prochladnout, vyklopíme ji na síto, posypeme moučkovým cukrem s vanilkou a necháme vychladnout.

Komentáře k receptu