Maková bábovka

Hodnocení 1x 0x
Čas přípravy: 65 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 150 g Máslo čerstvé
  • 150 g Cukr krupice
  • 250 g Mouka polohrubá
  • 10 g Cukr vanilka
  • 50 g Mák mletý
  • 10 g Kypřicí prášek do pečiva
  • 3 ks Vejce slepičí
  • 1 špetka Sůl
  • 1.5 dl Mléko polotučné
  • 0.5 dl Smetana 12% (konzumní)
  • 4 polévková lžíce Med včelí
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 581 kcal
  • Sacharidy 73 g
  • Tuky 29 g
  • Sodík 84 mg
  • Bílkoviny 11 g
  • Uhlovodany 72 g
  • Cholesterol 158.5 mg
  • Draslík 318.7 mg
  • Vláknina 6543.3 mg
  • Vitamín A 6543.3 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0.1 mg
  • Vitamín E 0.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 37.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Mák jemně umeleme, dáme ho do nižšího hrnce s mlékem, přidáme med a vanilkový cukr a směs za občasného míchání krátce vaříme.

  • 2

    V míse utřeme do pěny 150g másla, cukr, sůl a vejce. Přisypeme mouku smíchanou s práškem do pečiva, přilijeme smetanu a promícháme.

  • 3

    Bábovkovou formu vytřeme máslem a vysypeme moukou. Vlijeme do ní polovinu těsta, na ni dáme uvařený mák a pak nalijeme druhou polovinu těsta.

  • 4

    Bábovku pečeme přibližně 40 minut ve středně vyhřáté troubě. Upečenou necháme ve formě zchladnout a pak ji opatrně vyklopíme.

Komentáře k receptu