Jelení hřbet s krustou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 100 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 120 g Cibule
  • 50 g Slanina vepřová
  • 125 g Strouhanka
  • 20 g Cukr krupice
  • 20 g Máslo čerstvé
  • 3 g Nové koření mleté
  • 10 g Citronová kůra
  • 5 g Sůl
  • 5 g Pepř černý mletý
  • 10 g Provensálské koření
  • 1200 g Jehněčí hřbet
  • 40 ml Olej olivový
  • 350 ml Víno červené
  • 125 ml Vývar z hovězích kostí
  • 50 ml Pomerančová šťáva
  • 50 ml Citronová šťáva
  • 40 ml Víno madeira
  • 60 ml Smetana ke šlehání 30%
  • 2 kávová lžička Martell cognac
  • 1 kávová lžička Jalovec
  • 1 ks Vejce slepičí
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1320 kcal
  • Sacharidy 33 g
  • Tuky 92 g
  • Sodík 1115 mg
  • Bílkoviny 59 g
  • Uhlovodany 31 g
  • Cholesterol 293.4 mg
  • Draslík 1112.1 mg
  • Vláknina 4186.5 mg
  • Vitamín A 4186.5 mg
  • Vitamín B6 0.6 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 17.7 mg
  • Vitamín E 0.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 12.6 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Maso okořeníme provensálským kořením a jalovčinkami a obložíme plátky špeku. Maso vložíme do pekáče špekem nahoru. Přidáme nahrubo nasekanou cibuli a v předehřáté troubě pečeme při 220 °C.

  • 2

    Po 20 minutách přilijeme vývar a červené víno, teplotu zmírníme na 175 °C a pečeme dalších 30 minut.

  • 3

    Vejce, strouhanku, cukr, máslo, nové koření, 3 lžíce červeného vína a koňak smícháme. Zapneme gril. Odstraníme plátky špeku. Pečeni hustě potřeme 3/4 strouhankové směsi a grilujeme v troubě asi 10 minut dozlatova. Vyjmeme a uložíme v teple.

  • 4

    Omáčku zbavíme tuku, přidáme červené víno, provensálské koření, zbytek strouhankové směsi, citronovou kůru a vaříme, dokud omáčka nezhoustne. Přidáme pomerančovou a citronovou šťávu, ochutíme solí a pepřem a zjemníme smetanou.

Komentáře k receptu