Židlochovický biftek

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 30 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 50 g Slanina vepřová
  • 200 g Hříbky čerstvé
  • 800 g Jelení kýta
  • 1.5 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 0.5 kávová lžička Pepř citronový
  • 1 kávová lžička Citronová šťáva
  • 1 kávová lžička Olej olivový extra panenský
  • 4 ks Rajčata
  • 4 ks Bobkový list
  • 8 ks Jalovec
  • 2 špetka Cukr krupice
  • 2 špetka Pepř bílý
  • 2 špetka Sůl mořská
  • 1.5 dl Víno červené
  • 1 dl Voda pitná
  • 0.5 dl Olej slunečnicový
  • 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
  • 2 polévková lžíce Kečup
  • 1 polévková lžíce Hořčice
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 729 kcal
  • Sacharidy 35 g
  • Tuky 31 g
  • Sodík 1570 mg
  • Bílkoviny 70 g
  • Uhlovodany 34 g
  • Cholesterol 170.5 mg
  • Draslík 1279.1 mg
  • Vláknina 3118.9 mg
  • Vitamín A 3118.9 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 10.8 mg
  • Vitamín E 5.6 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 6.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Hříbky očistíme, omyjeme a nakrájíme na plátky. Slaninu nakrájíme na tenké hranolky.

  • 2

    Jelení kýtu odblaníme, omyjeme a přes vlákno nakrájíme zešikma plátky (krátké vlákno masa). Každý plátek prošpikujeme slaninou, potřeme hořčicí, osolíme, opepříme černým a citronovým pepřem, posypeme roztlučeným jalovcem a dáme do chladničky na 3-4 hodiny odležet.

  • 3

    V pánvi rozpálíme olej. Maso obalíme v mouce a zprudka z každé strany restujeme dozlatova. Měkké maso vyjmeme a na ten samý omastek dáme hříbky, krátce je orestujeme, přidáme kečup, červené víno, bobkové listy, máslo a lžičku citronové šťávy. Promícháme, přilijeme necelé 1 dl vody a krátce, asi 2 minuty vše povaříme.

  • 4

    Rajčata spaříme horkou vodou, rozpůlíme je a dáme do malé pánvičky. Pokapeme je olivovým olejem, každou půlku rajčete ochutíme malou špetkou soli, cukru a bílým pepřem. Pod pokličkou je ohřejeme.

  • 5

    Na talíře dáme jelení biftek, přelijeme šťávou, okolo masa položíme plátky hříbků, na maso dáme bobkový list, na který ozdobně položíme 1/2 rajčete a podáváme.

Komentáře k receptu