Pečený bůček s omáčkou z jablek

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 300 minut
Počet porcí: 5

Suroviny

  • 500 g Jablka
  • 50 g Máslo čerstvé
  • 50 g Med včelí
  • 30 g Cukr krupice
  • 280 ml Voda pitná
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 2 kávová lžička Majoránka
  • 1 ks Cibule
  • 5 ks Bobkový list
  • 3 ks Nové koření celé
  • 5 ks Pepř černý celý
  • 1 ks Skořice celá
  • 2 ks Badyán
  • 1.2 kg Sádlo škvařené
  • 1.5 kg Vepřový bok
  • 0.5 polévková lžíce Tymián čerstvý
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 3929 kcal
  • Sacharidy 39 g
  • Tuky 406 g
  • Sodík 400 mg
  • Bílkoviny 30 g
  • Uhlovodany 39 g
  • Cholesterol 460.8 mg
  • Draslík 778.8 mg
  • Vláknina 13737 mg
  • Vitamín A 13737 mg
  • Vitamín B6 0.5 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 8.4 mg
  • Vitamín E 1.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 14.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Očištěný bůček opláchneme a osušíme. Kůži bůčku nařežeme do mřížky, maso osolíme, do mřížky vetřeme posekaný tymián a pod fólií necháme maso v chladničce přes noc marinovat.

  • 2

    Z oloupaných jablek vykrájíme jádřince, jablka nakrájíme na kostky a zakapeme citronovou šťávou. Cibuli nakrájíme nadrobno.

  • 3

    Marinovaný bůček vložíme do pekáče s bobkovým listem, pepřem, novým kořením, badyánem a skořicí (8 cm), se sádlem nahřátým na 80 °C. Velikost pekáče musí být taková, aby byl bůček ponořený až po kůži. Bůček v troubě předehřáté na 90 °C pečeme asi 4 hodiny. Poté maso přeložíme na plech a vložíme do trouby vyhřáté na 220 °C a pečeme asi 7 minut.

  • 4

    V mezičase připravíme omáčku. Na másle zpěníme cibuli, přidáme jablka, cukr, sůl, vodu a pod poklicí na mírném plameni dusíme asi 10 minut. Do omáčky přidáme nahrubo posekanou majoránku a bez poklice zprudka dusíme, až omáčka zkaramelizujeme. Udušenou omáčku propasírujeme do čistého kastrolu, zašleháme do ní máslo a med. Omáčku zahřejeme, ale nevaříme.

  • 5

    Bůček podáváme nakrájený na plátky, přelitý omáčkou.

Komentáře k receptu