Kapr na šlehaném másle

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 60 minut
Počet porcí: 3

Suroviny

  • 600 g Kapr obecný
  • 200 g Máslo čerstvé
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 1 ks Cibule
  • 4 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 dl Víno bílé
  • 2 polévková lžíce Voda pitná
  • 2 polévková lžíce Ocet kvasný lihový
  • 3 polévková lžíce Petržel - nať
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 914 kcal
  • Sacharidy 6 g
  • Tuky 77 g
  • Sodík 380 mg
  • Bílkoviny 43 g
  • Uhlovodany 6 g
  • Cholesterol 705.6 mg
  • Draslík 816.7 mg
  • Vláknina 1557.7 mg
  • Vitamín A 1557.7 mg
  • Vitamín B6 0.6 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 13.1 mg
  • Vitamín E 2.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 77.3 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Půlku většího kapra vykostíme, omyjeme, naporcujeme a vložíme do silnostěnného smaltovaného rendlíku. Přidáme ocet, sůl, pepř, víno a drobně nakrájenou cibuli. Zakryjeme pokličkou a na mírném ohni asi 10 minut dusíme. Porce kapra opatrně vyjmeme a udržujeme v teple.

  • 2

    Omáčku vyvaříme téměř dosucha, odstavíme, přidáme 2 lžíce studené vody a žloutky. Šleháme metlou ve vodní lázni, až žloutky napění a zhoustnou.

  • 3

    Přepustíme máslo, které pak mimo plotnu za stálého šlehání přiléváme do omáčky, až vznikne omáčka běžné hustoty.

  • 4

    Porce kapra urovnáme na talíře a přelijeme máslovou omáčkou. Podáváme posypané zelenou petrželkou.

Komentáře k receptu