Kuřecí koláč pro alergiky na vejce

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 120 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 2.8 g Máslo čerstvé
  • 450 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 800 g Kuře
  • 140 g Hříbky čerstvé
  • 150 ml Víno bílé
  • 400 ml Vývar drůbeží
  • 0.5 kávová lžička Tymián čerstvý
  • 2 ks Mrkev kořen
  • 2 ks Pórek
  • 1 ks Bobkový list
  • 1 špetka Sůl
  • 0.5 špetka Sůl
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 2 polévková lžíce Mléko polotučné
  • 1.5 polévková lžíce Voda pitná
  • 3.5 polévková lžíce Mouka kukuřičná
  • 0.17 polévková lžíce Olej kukuřičný
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 764 kcal
  • Sacharidy 78 g
  • Tuky 139 g
  • Sodík 386 mg
  • Bílkoviny 37 g
  • Uhlovodany 20 g
  • Cholesterol 100.8 mg
  • Draslík 591.4 mg
  • Vláknina 12376.3 mg
  • Vitamín A 12376.3 mg
  • Vitamín B6 0.8 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 16.4 mg
  • Vitamín E 1.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 6.3 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Základní těsto pro alergiky na vejce a ořechy [55870]:

  • 2

    V misce smícháme mouku (asi 5 g mouky schováme na pomoučnění válu) se solí. Postupně přidáváme máslo, dokud těsto nebude připomínat drobenku.

  • 3

    Smícháme vidličkou se studenou vodou, aby vzniklo nelepivé těsto, které dohněteme rukama.

  • 4

    Těsto vyklopíme na pomoučněný vál a postupně dopracováváme, dokud není zcela bez bublinek a prasklinek. Zabalíme do fólie a vložíme na 30 minut do chladničky.

  • 5

    Troubu předehřejeme na 200 °C.

  • 6

    Do kastrolu vlijeme olej, rozpálíme a přidáme nadrobno nakrájené hříbky. Smažíme 5 minut. Přesuneme hříbky na talíř. Do pánve vložíme na kolečka pokrájený pórek a smažíme 2 minuty. Vyndáme na talíř.

  • 7

    Přilijeme do kastrolu vývar, víno, přidáme bobkový list a na kolečka rozkrájenou mrkev. Ztlumíme teplotu a necháme 5 minut vařit. Přidáme na malé kousky nakrájené kuře a vaříme 5 minut. Vyjmeme kuře s mrkví na talíř.

  • 8

    Smícháme v misce kukuřičnou mouku se 4 lžícemi vývaru. Vymícháme dohladka na kaši. Vlijeme do pánve, povaříme asi 3 minuty, dokud kaše nezhoustne. Osolíme, opepříme a odstavíme z plotny.

  • 9

    Kousky kuřete, pórku, mrkve a hříbky vložíme do pekáčku a přidáme tymián.

  • 10

    Těsto vyválíme na plát o tloušťce 5 milimetrů. Odkrojíme část o velikosti pekáče jako víko. Vložíme těsto do pekáče, necháme asi 1 cm okraje. Na těsto navrstvíme směs kuřecích kousků se zeleninou. Přikryjeme víkem z těsta a zmáčkneme k sobě s okraji těsta uvnitř pekáče. Uprostřed těsta propíchneme, aby měla kudy unikat pára. Rozšleháme mléko a potřeme jím vrchní část těsta. Pečeme asi 40 minut, teplé krájíme a ihned podáváme.

Komentáře k receptu