Hovězí plátky po provensálsku

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 180 minut
Počet porcí: 8

Suroviny

  • 1200 g Hovězí kýta
  • 120 g Olej rostlinný
  • 50 g Mouka pšeničná hladká
  • 60 g Máslo čerstvé
  • 600 g Brambory vařené
  • 250 ml Vývar z hovězích kostí
  • 2 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 2 ks Cibule
  • 3 ks Paprika zelená
  • 5 ks Rajčata
  • 4 stroužek Česnek
  • 1 l Voda pitná
  • 2 polévková lžíce Petržel - nať
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 584 kcal
  • Sacharidy 26 g
  • Tuky 38 g
  • Sodík 578 mg
  • Bílkoviny 35 g
  • Uhlovodany 22 g
  • Cholesterol 97.6 mg
  • Draslík 1081.4 mg
  • Vláknina 6164.6 mg
  • Vitamín A 6164.6 mg
  • Vitamín B6 1.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 37.5 mg
  • Vitamín E 2.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 11.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Hovězí maso zbavené loje, kližek a šlach nakrájíme na 8 plátků, naklepeme, na oleji opečeme z obou stran do zlatova.

  • 2

    Maso vyjmeme, do tuku dáme zpěnit nadrobno pokrájenou cibuli. Když zrůžoví, přisypeme mouku a za stálého míchání vytvoříme světlou jíšku. Tu zalijeme vývarem, chvíli povaříme na řídkou omáčku, plátky masa vrátíme do kastrolu, osolíme, opepříme, dochutíme rozdrceným česnekem, přikryjeme pokličkou a v troubě dusíme do měkka.

  • 3

    Papriky zbavíme stopek i semen, vhodíme do vařící vody a 6 minut povaříme. Necháme okapat, poté pokrájíme na proužky.

  • 4

    Rajčata spaříme, oloupeme, překrojíme, vymačkáme a pokrájíme.

  • 5

    V pánvi rozehřejeme máslo, v něm papriky s rajčaty podusíme, osolíme a podle chuti připepříme.

  • 6

    Plátky masa narovnáme na talíře, na ně navrstvíme papriko-rajčatovou směs a přelijeme šťávou.

  • 7

    Porce posypeme sekanou petrželkou. Jako přílohu podáváme vařené brambory.

Komentáře k receptu