Vepřové řízky v hořčičné omáčce

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 135 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 400 g Brambory
  • 60 ml Mléko plnotučné
  • 60 ml Smetana 33% (šlehačka)
  • 50 ml Víno bílé
  • 100 ml Vývar drůbeží
  • 0.25 kávová lžička Sůl
  • 0.25 kávová lžička Sůl
  • 2 ks Mrkev kořen
  • 1 ks Rozmarýn čerstvý
  • 2 ks Cibule lahůdková
  • 4 ks libové vepřové řízky
  • 2 špetka Sůl
  • 2 špetka Pepř černý mletý
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 1 l Voda pitná
  • 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 3 polévková lžíce Olej olivový
  • 0.5 polévková lžíce Olej olivový
  • 0.5 polévková lžíce Hořčice Dijonská
  • 3 polévková lžíce Olej rozmarýnový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 345 kcal
  • Sacharidy 25 g
  • Tuky 21 g
  • Sodík 364 mg
  • Bílkoviny 6 g
  • Uhlovodany 13 g
  • Cholesterol 30 mg
  • Draslík 459.7 mg
  • Vláknina 11346.7 mg
  • Vitamín A 11346.7 mg
  • Vitamín B6 0.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 12.5 mg
  • Vitamín E 0 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 109 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Očištěnou mrkev nakrájíme na špalíčky, vložíme do pekáčku, osolíme, opepříme, přidáme lístky z větvičky rozmarýnu, zakapeme olejem a v troubě předehřáté na 180 °C pečeme přikryté alobalem asi 30 minut.

  • 2

    V mezičase připravíme bramborovou kaši a vepřové plátky.

  • 3

    Omyté plátky masa osolíme, opepříme a poprášíme moukou a na pánvi s rozpáleným olejem z obou stran orestujeme. Maso přendáme poté na talíř a do výpeku vložíme máslo a drobně pokrájenou bílou část cibulek (nať rovněž drobně posekáme a odložíme do bramborové kaše). Když cibulka zesklovatí, přimícháme hořčici, vmícháme víno a necháme chvíli provařit. Podle potřeby přilijeme vývar. Poté do omáčky vložíme osmažené plátky masa a necháme lehce povařit.

  • 4

    Na kaši brambory oloupeme, opláchneme, nakrájíme na kostky a v osolené vodě uvaříme doměkka. Poté brambory scedíme a propasírujeme. Do kaše zašleháme rozmarýnový olej, horké mléko, smetanu, ale jen tolik, aby nebyla kaše příliš řídká. Na závěr vmícháme drobně posekanou cibulovou nať.

  • 5

    Plátky podáváme přelité omáčkou, přidáme pečenou mrkev a kaši.

Komentáře k receptu