Sekaná se špenátovou náplní

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 120 minut
Počet porcí: 5

Suroviny

  • 80 g Mrkev kořen
  • 450 g Rajčata loupaná (konzervovaná)
  • 600 g Špenát listový čerstvý
  • 800 g Maso mleté - mix
  • 70 g Ovesné vločky
  • 200 ml Vývar drůbeží
  • 80 ml Zakysaná smetana
  • 50 ml Olej rostlinný
  • 0.25 kávová lžička Sůl
  • 0.25 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 0.25 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 0.25 kávová lžička Muškátový oříšek
  • 0.5 kávová lžička Tymián sušený
  • 2 kávová lžička Tymián čerstvý
  • 0.5 kávová lžička Bazalka sušená
  • 3 ks Cibule
  • 2 ks Vejce slepičí
  • 2 špetka Pepř černý mletý
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 7 stroužek Česnek
  • 6 polévková lžíce Mléko plnotučné
  • 0.5 polévková lžíce Hořčice plnotučná
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 771 kcal
  • Sacharidy 29 g
  • Tuky 57 g
  • Sodík 554 mg
  • Bílkoviny 28 g
  • Uhlovodany 28 g
  • Cholesterol 107.2 mg
  • Draslík 1095.3 mg
  • Vláknina 13742.9 mg
  • Vitamín A 13742.9 mg
  • Vitamín B6 0.6 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 50.5 mg
  • Vitamín E 5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 60.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Špenát opláchneme a necháme okapat. Cibuli pokrájíme na jemno, česnek prolisujeme, tymiánové lístky nasekáme také na jemno. Mrkev strouháme nahrubo.

  • 2

    Na oleji zpěníme cibuli s česnekem, za stálého míchání smažíme, až cibule zezlátne. Poté polovinu cibulové směsi odložíme stranou, ke zbylé cibuli vmícháme rajčata i s nálevem, sušené bylinky, vývar, sůl, pepř a na mírném plameni za občasného míchání dusíme.

  • 3

    Na sekanou nejprve podusíme špenát asi 4 minuty, poté ho scedíme, necháme okapat a ještě zbylou vodu vymačkáme. Špenát nasekáme a v misce promícháme se strouhaným muškátovým oříškem, smetanou, solí i pepřem.

  • 4

    K mletému masu přidáme odloženou cibuli, nastrouhanou mrkev, tymián, vločky, rozšlehaná vejce, mléko, hořčici, nastrouhaný muškátový oříšek, sůl, pepř a vypracujeme kompaktní hmotu.

  • 5

    Tu rozprostřeme na fólii, potřeme špenátovou směsí a za pomoci fólie stočíme do tvaru rolády. Oba konce upravíme tak, aby náplň nemohla vytéci. Sekanou vložíme do pekáče s nepřilnavým povrchem, v troubě předehřáté na 180°C pečeme zhruba 50 minut. Poté sekanou potřeme trochou rajčatové omáčky a dopečeme ještě 5 minut. Upečenou sekanou necháme pod alobalem asi 5 - 10 minut odpočinout. Krájíme na plátky, podáváme s rajčatovou omáčkou.

Komentáře k receptu