Bábovka olejová

Hodnocení 2x 0x
Čas přípravy: 65 minut
Počet porcí: 10 porcí

Suroviny

  • 4 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 ks Cukr vanilka
  • 0.5 ks Kypřicí prášek do pečiva
  • 2 dl Voda pitná
  • 2 dl Olej stolní
  • 30 dkg Mouka polohrubá
  • 25 dkg Cukr moučkový
  • 4 polévková lžíce Kakao - prášek
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 432 kcal
  • Sacharidy 51 g
  • Tuky 24 g
  • Sodík 8 mg
  • Bílkoviny 6 g
  • Uhlovodany 51 g
  • Cholesterol 159.3 mg
  • Draslík 136.5 mg
  • Vláknina 3574.4 mg
  • Vitamín A 3574.4 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0 mg
  • Vitamín E 0.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 0.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Rozklepneme do mísy vejce, z bílků vyšleháme později sníh.

  • 2

    Ke žloutkům přidáme vanilkový a moučkový cukr, přisypáváme mouku, přiléváme vodu, olej a prášek do pečiva.

  • 3

    Vyšleháme vše v řidké těsto, vmícháme ušlehaný sníh.

  • 4

    Půlku hmoty nalijeme do bábovkové formy a do druhé poloviny vmícháme kakao a pak nalijeme do formy.

  • 5

    Dáme péct, poté pocukrujeme moučkovým cukrem.

Komentáře k receptu

  • Aleisa
  • 20.12.2016 16:39:24

Tuto bábovku jsem dělala ve větší formě a proto jsem recept navýšila na 12 porcí. Jinak vejce si hned v postupu v bodu 1. rozdělíme na žloutky a bílky. Sníh se lépe vyšlehá, když do bílků přidáme malou špetičku soli. Prášek do pečiva jsem dala celý, zamíchala jsem ho do mouky společně s cukrem, přidala vodu, žloutky a olej, rychle a krátce prošlehala a opatrně zlehka zapracovala sníh. Místo části vody se může dát trochu rumu a použila jsem méně kakaa. Silikonovou bábovkovou formu jsem trochu přetřela olejem a vysypala kokosem. Jiné formy se musí vymazávat pečlivěji. Bábovka nám chutnala, je jemná a nadýchaná.

Odpovědět