Boršč ukrajinský

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 80 minut
Počet porcí: 7

Suroviny

  • 350 g Brambory
  • 50 g Celer bulvový
  • 50 g Máslo čerstvé
  • 80 g Mrkev kořen
  • 500 g Zelí hlávkové bílé
  • 500 g Hovězí maso přední
  • 300 g Červená řepa
  • 80 g Petržel kořen
  • 40 g Mouka pšeničná hladká
  • 80 g Protlak rajčatový
  • 60 g Sádlo vepřové škvařené
  • 200 ml Pivo tmavé 10% 3,7% obj.
  • 150 ml Zakysaná smetana
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 0.25 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 0.5 kávová lžička Paprika mletá sladká
  • 1 ks Cibule
  • 3 ks Rajčata
  • 2 ks Bobkový list
  • 1 ks Paprika zelená
  • 2 stroužek Česnek
  • 1.2 l Voda pitná
  • 0.5 polévková lžíce Ocet kvasný lihový
  • 1 polévková lžíce Petržel - nať
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 403 kcal
  • Sacharidy 29 g
  • Tuky 25 g
  • Sodík 258 mg
  • Bílkoviny 20 g
  • Uhlovodany 20 g
  • Cholesterol 64 mg
  • Draslík 947.9 mg
  • Vláknina 12046.4 mg
  • Vitamín A 12046.4 mg
  • Vitamín B6 0.7 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 64.6 mg
  • Vitamín E 0.8 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 15.6 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Kořenovou zeleninu a řepu oloupeme a nakrájíme na nudličky. Cibuli nakrájíme nadrobno, česnek prolisujeme. Ze zelí odstraníme zvadlé a poškozené listy, vykrojíme košťál a zelí nakrájíme na čtverečky. Syrové brambory oloupeme a nakrájíme na kostky. Rajčata nakrájíme na plátky, petrželovou nať nasekáme nadrobno.

  • 2

    V tlakovém hrnci uvaříme maso doměkka, vývar přecedíme do čistého hrnce, maso nakrájíme na nudličky.

  • 3

    Červenou řepu zakapeme octem, přidáme kořenovou zeleninu, rajčatový protlak a na sádle podusíme. Na másle zpěníme cibuli, vmícháme mouku a usmažíme světlou jíšku, přimícháme mletou papriku a hned zašleháme po částech vývar z masa a 200 ml tmavého piva. Do polévky vložíme brambory a vaříme na mírném plameni. Zhruba po 10 minutách přidáme řepnou směs, zelí, koření, sůl a vaříme, až jsou brambory měkké.

  • 4

    Do uvařené polévky vmícháme česnek, plátky rajčat, pokrájené maso, necháme přejít varem a odložíme. Po půl hodině do polévky vmícháme smetanu, petrželovou nať a polévku prohřejeme.

Komentáře k receptu