Bezlepkové základní kynuté těsto na koláče, buchty, záviny

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 20 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 100 g Cukr krupice
  • 22 g Droždí
  • 400 g Mouka bezlepková Mantler
  • 1 kávová lžička Cukr krupice
  • 3 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 špetka Sůl
  • 1 dl Mléko plnotučné
  • 1.5 dl Mléko plnotučné
  • 1 polévková lžíce Olej slunečnicový
  • 1 polévková lžíce Mouka bezlepková Mantler
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 596 kcal
  • Sacharidy 107 g
  • Tuky 12 g
  • Sodík 267 mg
  • Bílkoviny 15 g
  • Uhlovodany 104 g
  • Cholesterol 283.9 mg
  • Draslík 168.1 mg
  • Vláknina 7522.5 mg
  • Vitamín A 7522.5 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0 mg
  • Vitamín E 1.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 388.3 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    V misce připravíme kvásek: do 1 dl vlahého mléka rozdrobíme 22 g kvasnic a přimícháme 1 lžičku cukru, kvásek necháme vzejít.

  • 2

    Do mísy prosejeme bezlepkovou mouku zn. Mantler, přidáme 80 - 100 g cukru, 3 žloutky, 1,5 dl vlahého mléka, lžíci oleje a špetku soli. Přidáme kvásek, těsto důkladně propracujeme. Mělo by být hladké, vláčné a polotuhé.

  • 3

    Těsto posypeme lžící bezlepkové mouku Mantler, zakryjeme utěrkou a necháme minimálně 30 minut v teple vykynout. Vykynuté těsto dále zpracujeme podle toho, co zrovna budeme chtít upéct. Těsto se hodí na buchty, záviny, koláče, hřebeny, pletýnky aj.

Komentáře k receptu