Zelné šči

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 65 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 50 g Máslo čerstvé
  • 60 g Máslo čerstvé
  • 100 g Mrkev kořen
  • 50 g Pórek
  • 800 g Zelí hlávkové bílé
  • 100 g Červená řepa
  • 30 g Petržel kořen
  • 40 g Mouka pšeničná hladká
  • 80 g Protlak rajčatový
  • 100 ml Zakysaná smetana
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 1 ks Cibule
  • 1 ks Bobkový list
  • 4 ks Pepř černý celý
  • 1.25 l Voda pitná
  • 1 polévková lžíce Petržel - nať
  • 1 polévková lžíce Kopr čerstvý
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 266 kcal
  • Sacharidy 22 g
  • Tuky 57 g
  • Sodík 194 mg
  • Bílkoviny 4 g
  • Uhlovodany 13 g
  • Cholesterol 30.7 mg
  • Draslík 384.8 mg
  • Vláknina 9948.9 mg
  • Vitamín A 9948.9 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 60.8 mg
  • Vitamín E 0.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 21.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Zelí zbavíme ovadlých a poškozených listů, odstraníme košťál a nakrájíme na čtverečky. Cibuli, mrkev, petržel a červenou řepu oloupeme a pokrájíme na kostičky, očištěný pórek na kolečka, kopr a petrželovou nať nasekáme nadrobno.

  • 2

    Na másle osmažíme zeleninu. Zelí vložíme do vroucí vody, přidáme zeleninu, sůl a vaříme 40 minut. Zhruba v polovině varu vmícháme do polévky světlou jíšku z másla a mouky, bobkový list, pepř a rajčatový protlak. Polévku zamícháme a dovaříme. Před podáváním vmícháme smetanu a bylinky.

Komentáře k receptu